Onderzoek

Is zwangerschap besmettelijk? 'We krijgen allebei een jongen'

22 juli 2019 13:36 Aangepast: 22 juli 2019 18:44
Zussen Elise en Mariska weten hoe het is om samen zwanger te zijn

"We zijn een nieuw duo aan het maken." Zo kondigde cabaretduo Yentl en de Boer vorige week aan hun theatertour uit te stellen, omdat ze beiden in verwachting zijn en slechts drie dagen na elkaar zijn uitgerekend. Hetzelfde meegemaakt met je vriendin, zusje of collega's? Dat is goed mogelijk. Zwangerschap kan 'besmettelijk' zijn, aldus onderzoek.

Lijkt het of iedereen om je heen zwanger is? Of wordt jouw buik net zo snel dikker als die van je zusje, beste vriendin of een handvol collega's? Niet gek, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Volgens hen kan zwangerschap 'besmettelijk' zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cabaretduo Yentl en De Boer allebei zwanger

In hun studie spraken de onderzoekers zo'n 17.000 vrouwen. Door vragenlijsten kregen zij inzicht in de vriendschappen van de vrouwen. Toen viel op dat vrouwen die al sinds de middelbare school bevriend zijn, elkaar 'aansteken' en rond dezelfde tijd zwanger worden. Wanneer je in je omgeving veel vrienden al sinds die tijd kent, kan voor je gevoel iedereen om je heen dus tegelijkertijd zwanger zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zussen Candice, Phylicia en Daryl zijn alle drie zwanger: 'We kunnen tegelijk bevallen'

Zelfde levensfase

Socioloog Beate Volker snapt dat. "Vaak zit je in dezelfde levensfase als je vrienden en sommige familieleden", zegt zij tegen Editie NL. "Je omgeving is vergelijkbaar en je praat er met elkaar over. Zo word je onbewust beïnvloedt."

Volgens de Amerikaanse onderzoekers zorgt een zwangere vriendin soms voor geruststelling bij vrouwen die dat laatste zetje nodig hebben: als zij het kan, kan jij het ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acht juffen tegelijkertijd zwanger op één school

Allemaal jongens

Naast Yentl en de Boer weten ook zussen Elise Schijvenaars en Mariska van den Hout hoe het is om samen zwanger te zijn. Elise is 35 weken, haar zusje 16 weken. Ook een nicht van de dames is op dit moment in verwachting. "Ik vind het heerlijk om tegelijkertijd zwanger te zijn", zegt Elise.

"We delen adviezen, vergelijken de buiken en we shoppen ook samen." Een positieve ervaring dus. Om het nog bijzonderder te maken: de vrouwen verwachten allemaal een jongen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore