Onderdeel zomerkamp

Amerikanen verbazen zich over dropping: 'Eigenaardige Nederlandse zomertraditie'

22 juli 2019 10:20 Aangepast: 22 juli 2019 18:39
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Jonge kinderen, zonder begeleiding, in het donker in het bos. Veel Nederlanders herkennen dit direct als een ouderwetse dropping, maar Amerikanen verbazen zich erover. Een verslaggever van The New York Times schreef een artikel over dit fenomeen. "Het klinkt misschien extreem, maar het is normaal in Nederland."

"Een eigenaardige Nederlandse zomertraditie", kopt de Amerikaanse krant The New York Times boven een reportage waarvoor een journalist meeloopt met  een scoutinggroep in de buurt van Utrecht. Ze is getuige van een spannend onderdeel van hun kamp: de dropping.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

School: 'dramadropping' valt wel mee

Volgens de Amerikaanse schrijfster een fenomeen waarbij, "groepen kinderen, vaak nog geen tieners, achtergelaten worden in een bos en het de bedoeling is dat ze hun weg terugvinden naar het kamp. Het is de bedoeling dat dat lastig is en ze komen dan vaak ook pas tussen 2 en 3 uur 's nachts terug." Hierin ziet de auteur van het artikel een typisch Nederlandse manier van opvoeden.

'Niet te veel afhankelijk zijn'

"Kinderen leren niet te veel afhankelijk te zijn van volwassenen; volwassen leren kinderen hun eigen problemen op te lossen", schrijft de journalist. "In een dropping komt dit in extreme mate tot uiting." Ondanks dat er risico's aan een dropping kleven, maakt het onderdeel uit van menig zomerkamp.

Naast de scouting, organiseren ook andere sport- en jongerenvereniging regelmatig droppings, vaak 's nachts. Tips, regels en veiligheidsmaatregelen zijn in online handleidingen te vinden. Ook volwassenen die er geen genoeg van krijgen, kunnen aan een dropping meedoen. Er zijn bedrijven die ze als bedrijfsuitje of voor een vrijgezellenfeest organiseren.

Grote glimlach

Bij SOS Events is de dropping al jaren het populairste uitje in het assortiment, weet Arjan de Bruin. "Het zorgt altijd voor een grote glimlach." Als teamuitje kunnen bedrijven bij hem onder andere een helikopterdropping boeken. "We gaan dan met een legertruck over de Veluwe, maken een vlucht met een helikopter en daarna moeten de deelnemers aan de hand van een app hun weg door het bos terugvinden."

De dropping haalt vaak jeugdherinneringen naar boven, merkt De Bruin. "Voor veel deelnemers is het niet de eerste keer dat ze dit doen." Al zijn Randstedelingen vaak wat zenuwachtiger dan deelnemers die uit landelijkere gebieden komen. "Voor hen is het toch een stuk normaler."

'Altijd schrikken'

Erik Mouthaan, correspondent voor het RTL Nieuws in de Verenigde Staten, reageert op Twitter op het verhaal: "Dit zou in de VS niet kunnen, omdat de bossen hier zo groot zijn als heel Nederland. De schrijver vertelt er niet bij dat onze 'bossen' zeg maar het formaat van Central Park hebben."

Ook De Bruin denkt dat de dropping mogelijk best uniek is voor Nederland. "Ik heb nog nooit gehoord dat ze het in het buitenland doen." Zelf deed hij het als kind ook al met zijn sportvereniging. "Er was altijd zo'n nachtspel in het bos. Het was leuk, grappig en de leiding liet je natuurlijk altijd een keer schrikken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore