Bacteriën

Zwarte handen na Zwarte Cross? Onderzoek naar hygiëne festivalgangers

19 juli 2019 17:02 Aangepast: 29 juli 2019 14:15
Beeld © Getty Images

Dagen niet douchen, met z’n allen in een kleine tent en je behoeften doen op een dixi. Hoe fijn en feestelijk een festival ook mag zijn, heel schoon voel je je na drie dagen festivallen meestal niet. De Universiteit Utrecht gaat dit weekend op de Zwarte Cross onderzoeken hoe vies festival-handen nu écht zijn.

Hebben festivalbezoekers grotere kans om ziek te worden? Die vraag proberen onderzoekers van de Universiteit Utrecht dit weekend te beantwoorden op de Zwarte Cross in de Achterhoek. Door een slechte hygiëne zouden festivalgangers namelijk vatbaarder zijn voor besmetting met microscopisch kleine bacteriën of andere organismen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man achter geflopte festival Vestiville al eerder in opspraak

Goede en slechte bacteriën

"We nemen monsters van de handen van festivalbezoekers en kijken ter plekke naar de bacteriën. Dan wordt er gekeken of en hoeveel ziekmakende bacteriën er op de handen zitten", legt Len Lipman van de Universiteit Utrecht uit aan Editie NL. "Er zijn goede en slechte bacteriën. De slechte bacteriën kunnen je echt ziek maken. Een festival is een goede plek om dat te onderzoeken, omdat er veel mensen zijn die langere tijd in grote groepen bij elkaar leven."

Volgens het RIVM is de poepbacterie E-coli – die onder meer diarree kan veroorzaken - één van de bekendste virussen die zich via de handen verspreiden. Ook het verkoudheidsvirus wordt op deze manier overgedragen, dat weer voor griepachtige klachten kan zorgen. Bovendien zijn er nog de parasieten die voornamelijk onder nagels kunnen gaan zitten, en die uiteindelijk leiden tot griep- en buikklachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poepbacterie in drinkwater Vlaardingen: 'Mensen laden hele winkelwagens vol water'

Het duurt ongeveer een dag voordat de onderzoekers de uitkomsten in hun eigen schone handen hebben. Lipman: "Deelnemers doen handschoenen aan met daarin een steriele stof. Die moet even inwerken en dan kunnen we testen welke bacteriën er op de handen zitten. Die uitslag kunnen de festivalgangers bij ons ophalen. Als blijkt dat de aantallen hoog zijn, kunnen we een plan opstellen om de hygiëne te verbeteren."

Afvalbakken en zeep

De Zwarte Cross zegt de hygiëne te waarborgen door ruim voldoende afvalbakken, en toiletblokken met genoeg zeep neer te zetten. Ook zijn er 'frequente schoonmaakrondes' om het festivalterrein zo schoon mogelijk te houden. "In hoeverre de bezoekers gebruik maken van deze faciliteiten is natuurlijk aan henzelf", zegt woordvoerder Lotte Post.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore