Pigmentprobleem

Heb jij 'm al gespot? Overal in Nederland duikt de roze sprinkhaan op

19 juli 2019 10:35 Aangepast: 19 juli 2019 10:45
Beeld © Bert van Beek Photography

Het is een zeldzaamheid maar toch zijn veel mensen de afgelopen dagen de roze sprinkhaan tegengekomen. Het beestje, dat roze is door een genetische pigmentafwijking, valt door zijn kleur nogal op waardoor fotografen hem vaak hebben kunnen vastleggen.

Het felgekleurde insect is in de afgelopen dagen al gespot bij Paleis Soestdijk in Baarn, Amersfoort, Deventer, Drenthe en het Gelderse Hierden. Amateurfotograaf Bert van Beek spotte er zelfs twee in het Brabantse natuurgebied Maashorst. "Ik zag er ineens één zitten in het groene gras. Dat valt natuurlijk wel op", zegt Van Beek tegen Editie NL.

Zeldzame soort

Anderhalf uur ging Van Beek achter de roze sprinkhaan aan, om hem zo goed mogelijk op de foto te kunnen krijgen. "Toen zag ik er nog een zitten. Die was iets minder roze dan de ander. Maar ik vond het wel bijzonder, aangezien het een redelijke zeldzame soort is, zag ik er nu ineens zelfs twee in hetzelfde stukje natuur."

Maar hoe komen deze sprinkhanen aan hun roze kleur? De sprinkhanen lijden aan een genetische pigmentverstoring, die onder biologen bekend staat als 'erythrisme'. De afwijking, die lijkt op albinisme, leidt in dit geval niet tot een witte kleur maar tot een roze. 

Schutkleur

Door de felle roze kleur - niet bepaald de beste schutkleur - kunnen we deze sprinkhanen zich niet goed verstoppen voor roofdieren waardoor ze sneller ten prooi vallen aan roofdieren.

Hoeveel roze sprinkhanen er zijn is lastig te zeggen, omdat de insecten vaak ook niet lang overleven. Fotograaf Bert van Beek ziet er elke zomer wel eentje. "Het sprinkhanenseizoen begint in mei, maar meestal heb ik er in juni of juli wel altijd eentje voor mijn lens."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore