Vierdaagse

Wandelaars worden wildpoepers om lange rijen te vermijden: 'Zeer onnodig'

18 juli 2019 15:49 Aangepast: 18 juli 2019 18:37
Vierdaagselopers in de rij voor de toiletten Beeld © ANP

De Vierdaagse is in volle gang. Dat betekent veel zingen, veel blaren en ook… veel wildpoepen. Op de meeste plekken langs de route mag dat niet, maar veel lopers lappen die regel aan hun laars om niet in de lange rijen voor de mobiele toiletten te hoeven staan. "Zeer onnodig", reageert de organisatie.

Inwoners van de Houtlaan, waar de Vierdaagse stoet dit jaar drie keer langs trekt, zijn er inmiddels aan gewend. Sommige buurtbewoners vinden het niet kunnen, terwijl anderen het er gewoon een beetje bij vinden horen: wandelaars die in de bosjes hun behoefte doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bietensap brandstof voor Vierdaagse

"Het is een terugkerend probleem", aldus Ernst-Paul van Etten, hoofd medische dienst van de Vierdaagse. De organisatie zette tientallen mobiele toiletten langs de route en die zijn allemaal in een app te vinden. "Wildpoepen is volgens ons dus zeer onnodig."

140 euro boete

Wildplassen en -poepen is in Nijmegen verboden, laat de gemeente weten aan Editie NL. Ook in buurgemeente Overbetuwe, waar de wandelaars een dag doorheen lopen, kan het je binnen de bebouwde kom een boete van 140 opleveren.

Buiten de bebouwde kom is het wel toegestaan, maar toch raadt de gemeente aan om eerst bij bewoners langs de route aan te bellen als je het echt niet meer houdt tot de volgende dixi. Van Etten: "Ik ben ervan overtuigd dat als je bij iemand aanbelt met hoge nood, de meeste mensen niet heel moeilijk gaan doen."

'Op tijd gaan'

Ook horecagelegenheden langs de weg stellen het toilet open voor de wandelaars. "Er doen ruim 45.000 wandelaars mee, dus natuurlijk is het onmogelijk om bij elk toiletpunt voor iedereen een wc te plaatsen", verdedigt Van Etten zich. "Het is gewoon belangrijk om op tijd te gaan plassen of poepen, zodat je niet in de problemen komt als je tien minuten moet wachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore