Onderzoek

Keuken is smerigste plek in huis: miljarden bacteriën in je schuurspons en vaatdoek

18 juli 2019 15:16
Beeld © iStock

De wc is volgens veel mensen maar een vieze plek. Toch wordt de wc qua viezigheid overtroffen door de keuken, blijkt uit onderzoek van Quest. Daar zijn namelijk de meeste bacteriën te vinden.

De keuken is meteen de plek waar ook het smerigste voorwerp van het huis te vinden is: het schuursponsje. Omdat ze van binnen niet droog worden, kunnen bacteriën in de sponsjes goed huishouden. Ook vaatdoekjes zijn niet echt fris. Op een enkele vierkante centimeter vaatdoek leven wel miljarden bacteriën.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hulp in de huishouding: broodnodig of overbodige luxe?

Wc schoonmaken

Gek op schoonmaken zijn we niet, schrijft Quest op basis van een enquête onder 1000 Nederlanders. Zo maakt 14 procent van de Nederlanders de wc minder dan één keer per week schoon. Ruim 6 op de 10 mensen maakt slechts één keer per maand de koelkast schoon. Maar het kan nog erger: een kwart van de ondervraagden maakt zelden of nooit hun telefoon of werkbureau schoon, terwijl daar wel veel bacteriën zitten.

Schadelijke bacteriën

Sommige schoonmaaktaken doen de meeste mensen gelukkig wel. Zo vervangt 7 op de 10 Nederlanders de vaatdoeken minstens een keer per week. Ruim de helft van de Nederlanders verschoont het bed minstens een keer per week.

Bacteriën in je huis kunnen overigens lang niet allemaal kwaad. Peter Molenaar van het RIVM vertelt in het tijdschrift dat het er vanaf hangt of het schadelijke bacteriën zijn en of je een goede weerstand hebt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`