Vijf meldingen per week

Ouders in paniek als reizend kind offline is: 'We openen een dossier als iemand écht vermist is'

17 juli 2019 15:37 Aangepast: 18 juli 2019 09:09
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Grote paniek deze week bij de ouders van een jonge vrouw uit Tilburg die op reis is in Zuid-Amerika. Familie kreeg dagenlang geen contact met haar, wat uiteindelijk door internetproblemen bleek te komen. Wanneer moet je als ouder nou echt in paniek raken en aan de bel trekken?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt vijf keer per week een telefoontje van bezorgde ouders die dit meemaken. "We nemen ieder telefoontje serieus", zegt woordvoerder Willemien Veldman.

Van 59 zaken werd vorig jaar een dossier aangemaakt. "Vaak is het binnen een paar uur al opgelost en dan maken we geen dossier. We openen een dossier wanneer duidelijk is dat iemand echt vermist is." Wanneer dat is, is volgens het ministerie lastig te zeggen omdat het per situatie kan verschillen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep aan alle vakantiegangers: laat je familie weten als je even onbereikbaar bent

Privédetective

Sommige van die vermissingen komen bij privédetective Ron Troost terecht. "Wij zijn niet gebonden aan lange procedures en kunnen eerder handelen", vertelt hij. "Daarom komen ouders naar ons toe. We maken dat twee of drie keer per jaar mee."

Wel vindt hij dat ouders zich niet direct zorgen moeten maken als ze een dagje geen contact hebben met hun kind. "Als het langer is en er zijn signalen dat er iets niet klopt, dan moet je wel aan de bel trekken. En dat kan je het beste zo snel mogelijk doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nederlandse studente (20) zoek in Frankrijk

Afspraken maken

Heel veel meldingen dus, waarbij er lang niet altijd iets aan de hand is. Om onnodige paniek te voorkomen, raadt het ministerie reizigers aan goede afspraken te maken met het thuisfront. "Spreek af hoe vaak en wanneer je contact met elkaar hebt." Laat niet alleen een telefoonnummer achter, maar ook de namen van hotels, reisroutes, of reisschema's. "Die oude slogan geldt eigenlijk nog steeds: maak van thuisblijvers geen spoorzoekers."

Maar als je goede afspraken hebt gemaakt en toch denkt dat er iets aan de hand is, dan is het advies om toch die melding bij het ministerie te doen. Zij nemen dan contact op met de ambassade ter plaatse. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore