Duurzaam

Groene bushokjes trekken internationale aandacht: 'Cadeau voor de bijen'

17 juli 2019 13:49 Aangepast: 18 juli 2019 09:09
Beeld © EditieNL

Buitenlandse media raken er niet over uitgepraat: de bushokjes in Utrecht. Niet zomaar, want daar zijn de afgelopen maanden ruim 300 duurzame bushokjes geplaatst met groene daken en zonnepanelen. Vooral de aantrekkingskracht op bijen is wereldnieuws.

De bushokjes hebben groene daken van sedum. "Dit zijn vetplantjes die de lucht filteren, wat bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit", vertelt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "Het trekt bijen aan en allerlei andere insecten. Het is ook goed tegen de hitte: hoe meer groen, hoe koeler het is."

Het dak is niet het enige duurzame onderdeel van het bushokje. Zo hebben de hokjes ook zonnepanelen, ledlichten, bamboebankjes en een bodemplaat gemaakt van gerecycled beton.

Op het dak van de bushokjes zitten plantjes die de lucht filteren Op het dak van de bushokjes zitten plantjes die de lucht filteren

Trend

Het is dan ook best uniek, want het is nog nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast, vertelt een woordvoerder van Reclame Bureau Limburg. Dat bedrijf heeft de hokjes geleverd en doet het onderhoud. "We verwachten dat andere steden het wel zullen overnemen. Gemeenten informeren wat de mogelijkheden zijn. We hopen hiermee een trend te zetten."

Het bedrijf ziet voornamelijk voordelen. "Er is iets meer werk in onderhoud, plantjes moeten twee keer per jaar gesnoeid en in het najaar ook besproeid worden, maar je krijgt er veel voor terug. Het levert een meerwaarde qua duurzaamheid. En een normaal dak moet je ook twee keer per jaar sproeien", zegt de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel minder bijen in tweede Nationale Bijentelling: Verlengd tot en met 19 april

'Cadeau voor de bijen'

En dat zien buitenlandse media ook. Er wordt veel over geschreven. Hoe goed het is voor de bijen wordt daarin voornamelijk geprezen. "Een cadeau voor de bijen", aldus de Britse krant The Independent over de bushokjes. Maar ook in Duitsland en India zijn de Utrechtse bushokjes al in het nieuws gekomen.

Dorien Ackerman van Nederland Zoemt is blij met die aandacht. "De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar, en dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening", zegt ze. "De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft, is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid."

In actie voor de bij

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij, bijvoorbeeld door bermen in te richten met bloemen en planten. Ackerman is dan ook erg blij met de het Utrechtse initiatief. "Dit bushokje is een goede plek waar ze voedsel en nestgelegenheid kunnen krijgen. De plantjes op het dak zijn een plek om nectar uit te halen, en het is ook nog eens hoog waardoor het een veilige plek is."

"Nederland is een land met weinig groen en veel steden. Het is een perfect voorbeeld hoe je toch gebruik kunt maken van de ruimte die je hebt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore