De Zomertaxi

Jose en Hans lopen Vierdaagse voor de achtste keer: 'Nu zonder zus en vriend'

16 juli 2019 18:30
Jose en Hans worden door verslaggever Maarten Holla naar de Vierdaagse gebracht. Beeld © Editie NL

Ze zijn beiden de zestig gepasseerd, maar zitten nog lang niet achter de geraniums: Jose en Hans Berman uit Rotterdam. Ze zwemmen, doen aan Aqua Fit en lopen deze week voor de achtste keer de Vierdaagse. Verslaggever Maarten Holla bracht het stel weg met de Zomertaxi.

Sinds ze met pensioen zijn, werken Jose en Hans hun bucket list af. Verre reisjes, skivakanties en de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar lopen ze de wandeltocht voor de achtste keer. "Het is gewoon heel gezellig. Iedereen komt met hetzelfde doel", vertelt Jose enthousiast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gert en Roberto gaan op de grootste gay cruise van Europa: 'Je leeft er in een bubbel'

En ze genieten niet alleen van andere deelnemers, maar vooral ook van de toeschouwers. "Je kunt gewoon bij mensen in de tuin gaan zitten. Dan krijg je een kopje koffie of soep. Als je er even doorheen zit, dan trekken ze je er doorheen. Dat is zo mooi", zegt Jose.

Jose en Hans halen hun startbewijs op. Jose en Hans halen hun startbewijs op.

'Een groot gemis'

Normaal gesproken werd het stel bij de finish ingehaald door de zus van Jose en een goede vriend. Dit jaar is dat anders. "Mijn zus is vorig jaar overleden aan Alzheimer en onze vriend is in januari overleden. Dat is een groot gemis."

"Als we bij de finish komen, kijken we even naar het plekje waar ze normaal gesproken zaten. Dan is het wel even slikken." De traditionele gladiolen die worden uitgereikt aan het einde van de tocht houdt het stel niet zelf. "Die geven we aan de zieke mensen die langs de kant staan of liggen. We hebben er zoveel respect voor dat zij ons komen aanmoedigen."

Jose en Hans op de eerste dag. Jose en Hans op de eerste dag.

'Opgeven is geen optie'

Ondanks dat denken de sportievelingen dat dit jaar weer een mooie editie wordt. "Opgeven staat niet in ons woordenboek. Er lopen 44.000 mensen mee, dus je sleept elkaar er doorheen."

'De eerste dag ging goed!' 'De eerste dag ging goed!'

En wanneer de Vierdaagse geslaagd is? "Gewoon, als we de finish hebben gehaald. Dan geven we elkaar een dikke kus en zijn we heel blij dat het weer gelukt is."

Verslaggever Maarten Holla bracht Jose en Hans gisteren naar de Wedren in Nijmegen. Bekijk de hele video hieronder:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`