Onderzoek

Fluitend de Nijmeegse Vierdaagse afleggen op bietensap?

16 juli 2019 14:18 Aangepast: 16 juli 2019 18:44
Zou je van een glaasje bietensap soepeler wandelen? Beeld © ANP Foto

Vanochtend was het weer zover: tienduizenden wandelaars begonnen aan vier dagen lang de paden op en de lanen in. Dat is behoorlijk afzien, dus elke - legale - prestatieverbeteraar is dan meer dan welkom. Een Nijmeegs onderzoeksteam gaat daarom deze Vierdaagse onderzoeken of bietensap of een andere nitraatrijke groentesoort een positief effect heeft op de wandelaars.

Het zingt al een tijdje rond: bietensap zou onze sportprestaties verbeteren. Zeker vele duursporters zweren bij een glaasje bietensap voordat ze aan de slag gaan. Voor Maria Hopman, hoogleraar fysiologie Radboudumc, reden om het effect van bietensap op grote aantallen sporters eens onder de loep te nemen. En waar kun je dit beter onderzoeken dan op hét wandelevenement van het jaar? 

Nitraat vs niets

Hopman gaat werken met drie groepen: een groep wandelaars die bietensap en andere nitraatrijke drankjes, krijgen, een groep die via recepten en workshops met nitraatrijke voeding in aanraking zijn gekomen en een groep die niets speciaals hebben gedaan. "We willen te weten komen is welke effecten je met bietensap behaalt, maar ook of je met andere soorten groenten als spinazie of rucola hetzelfde resultaat krijgt", zegt Hopman tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vierdaagse-app voor thuisblijvers weer overbelast

Zo goed als je bloedvaten

Maar waarom zou nitraat de wandelaars kunnen helpen? Volgens Hopman zou nitraat je bloedvaten verwijden, waardoor er meer zuurstof bij je spieren komt. Een wandelaar heeft dan minder van verkramping, en dan kun je beter presteren."Eigenlijk zou je kunnen zeggen: je bent zo goed als je bloedvaten zijn. Het zou heel mooi zijn als je voldoende nitraatrijke groenten neemt, je bloedvaten verwijden en je dus niet bepaalde medicijnen hoeft te nemen", legt Hopman uit. 

Het Voedingscentrum maakte zich paar jaar geleden nog zorgen over de hoge inname van nitraat, omdat het toxisch zou zijn. Maar inmiddels staat op de website van het Voedingscentrum dat de risico's voor 'de gezondheid verwaarloosbaar klein' zijn. "Er gelden daarom geen beperkende adviezen voor de consumptie van nitraatrijke groente", aldus het huidige advies. Wél wordt afgeraden nitraatrijke sportsupplementen niet op dagelijks te nemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Eikenprocessierups kan Vierdaagse danig hinderen, overal schoonmaakacties

Hoogleraar Hopman is op de hoogte van de vroegere kritiek. "Je moet het inderdaad niet in extreme mate tot je nemen. Het is zeker niet aan te raden om liters per dag te gaan drinken. Maar dat is met heel veel voedingsstoffen zo: als je het overmatig tot je neemt, kan het schadelijk zijn."

'Hartstikke vies'

Voormalig hockey-international Kim Lammers dronk rond de Olympische Spelen van 2012 regelmatig bietensap. Na de Spelen stopte ze er meteen mee. "Heel eerlijk: ik weet niet of ik het verschil heb gemerkt. Goed trainen, goed rusten en goed eten zijn allemaal belangrijk als voorbereiding op een wedstrijd. Als het al effect heeft gehad, dan hooguit 1 a 2 procent", zegt Lammers tegen Editie NL. 

Of het nou baden in een ijsbad of het drinken van bietensap is, de organisatie van grote evenementen bedenken altijd wel wat, zegt Lammers. "Ik heb in ieder geval het verschil niet gemerkt, maar dat is toen ook niet gemeten. Na de Spelen dacht ik in ieder geval niet: 'goh, laat ik nog eens een bietensapje nemen'. Het is echt hartstikke vies."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore