Laten staan?

Onderzoek: 'Drinken van fruitsap leidt tot kanker'

12 juli 2019 17:50
archieffoto Beeld © iStock

Dagelijks een versgeperst sapje is mogelijk niet zo gezond als we denken. Sterker nog, volgens een nieuwe Franse studie kan het drinken van grote hoeveelheden vers fruitsap het risico op kanker zelfs vergroten.

Dat liters frisdrank niet bepaald gezond is voor de mens, zover waren we al. Maar dat ook versgeperste jus d'orange kan leiden tot kanker, is toch een opmerkelijker gegeven. Toch is dit de conclusie van een gepubliceerde Franse studie onder ruim 100 duizend Fransen. 

Borstkanker

Deze studie zegt bewijs te hebben dat volwassenen die dagelijks 100 milliliter frisdank of sap drinken, 18 procent meer kans op het ontwikkelen van kanker hebben. En de kans op borstkanker is met 22 procent zelfs nóg hoger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kanker blijft grootste doodsoorzaak: 'We zijn er nog lang niet'

Volgens Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte van de Wageningen Universiteit, is dit het eerste onderzoek dat kijkt naar de gevolgen van het drinken van fruitsapjes. "Uit eerder onderzoek weten we al dat er een verband is tussen het drinken van suikerrijke dranken en de kans op kanker. Frisdranken verhogen namelijk de kans op overgewicht en mensen met overgewicht lopen weer meer risico om kanker te krijgen. Na roken is overgewicht de grootste risico-factor", zegt Kampman tegen Editie NL.

Meer onderzoek nodig

Wil Kampman echt consequenties verbinden aan het drinken van fruitsap, dan moet er echt meer onderzoek naar worden gedaan, stelt ze. "Ik vind het opmerkelijk dat uit dit onderzoek meer gevallen van borstkanker blijken, en niet meer darm- en slokdarmkanker. Dat zie je namelijk wel bij het drinken van suikerrijke dranken. Die verklaring mis ik nu nog en dus zal er meer onderzoek naar moeten worden gedaan."

Ook Germund Daal van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt dat deze studie wel 'stof tot nadenken' biedt, maar hij ziet nog geen aanleiding om mensen bang te maken voor fruitsap. "We geven nooit een aanbeveling op basis van slechts één studie", zegt Daal tegen Editie NL. "Uit een grootschalig onderzoek uit 2018 weten we dat er een verband is tussen calorierijke dranken en maar liefst 12 kankersoorten. Aan de hand daarvan hebben we ons advies opgesteld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe leefregels tegen kanker: zo min mogelijk alcohol, fastfood en frisdrank

Alles met mate

Zowel Daal als Kampman zeggen dat af en toe een glaasje sap nog steeds in een gezond voedingspatroon past. "Natuurlijk moet je beseffen dat je met één glaasje jus vaak drie tot vier sinaasappelen binnen krijgt. Dat zijn heel veel calorieën in één keer. Maar af en toe een glaasje kan echt geen kwaad. Als je het maar met mate doet, maar dat geldt voor bijna alles", zegt Kampman.

Wat zegt het Voedingscentrum?

Ons advies was al om zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken te drinken, omdat je ervan aankomt en het risico op diabetes type 2 verhoogt. Daar verandert door dit onderzoek niets aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore