Ga naar de inhoud
Boost voor toerisme?

Broek op Langedijk heeft rol in nieuwste Spider-Man: 'Het lijkt er niet op!'

Beeld © Sony Pictures Releasing (via Universal)

Wie de nieuwe superheldenfilm 'Spider-Man: Far from Home' al heeft gezien, keek waarschijnlijk verbaasd op toen de superheld plotseling in het Noord-Hollandse dorpje Broek op Langedijk belandde. In het korte stukje komen allerlei Hollandse clichés voorbij, van tulpenvelden tot oranje voetbalshirts. Levert dat de plaats nu ook meer toerisme op?

In de film gaat Spider-Man, het alter ego van Peter Parker, naar Europa met zijn klas. Uiteraard komt hij daar alsnog in situaties terecht waarin hij met zijn krachten de wereld moet redden. Meerdere Europese landen passeren de revue, maar een bijzondere rol is weggelegd voor 'ons' plaatsje Broek op Langedijk.

"Het lijkt er natuurlijk helemaal niet op!" zegt Ron Karels van Museum Broeker Veiling, een van de trekpleisters van het dorp. "Dit is meer hoe Amerikanen ons zien." Dat kan wel kloppen, want de film is helemaal niet in het dorp opgenomen, maar in Praag. Het lijkt vooral te gaan om de naam van het dorp, die onmogelijk uit te spreken is voor de Amerikaanse Spider-Man.

Jeroen
Zie ook:
Jeroen van Koningsbrugge heeft rol in nieuwste Spider-Man

Spider-Man hotspot

Toch voelen ze zich in het dorp vereerd. "Het zet de plaats op de kaart, alleen al bij Nederlanders zelf", meent Karels. Ook valt het hem op dat er de laatste tijd meer Amerikaanse bezoekers op de website van het museum komen. "Ik vind dat hartstikke leuk. Wie weet zijn er ook Amerikaanse fanaten die hier langskomen."

En die 'fanaten' zijn hartstikke welkom in Broek op Langedijk. "We willen niet de Spider-Man hotspot van het land worden, maar denken er wel over na een Spider-Man aan het pand te maken."

Vader
Lees ook;
Vader wil Spider-Man op grafsteen zoontje (4), Disney zegt nee

Fans trekken

"Drie minuten in een film is best lang", aldus citymarketeer Frits Huffnagel. Volgens hem kan deze vorm van publiciteit zeker meer mensen naar een plaats trekken. "Als het heel herkenbaar is, heeft het wel effect. Al helpt het niet echt dat dit in een studio is opgenomen. Maar Spider-Man wordt wel door heel veel mensen bekeken."

Als voorbeeld noemt hij de film The Fault in Our Stars, die deels in Amsterdam werd opgenomen. "Je zag daarin een bankje en heel jong Amerika wou daar op de foto. Zoiets heb je dus nodig. Als Broek op Langedijk nu een beeld van Spider-Man neerzet, kunnen ze er nog wat uithalen. Je hebt iets fysieks nodig waar je naartoe kan. Als je als Spider-Man in Europa bent, ga je er dan misschien wel even heen."

Oranjehooligan

Broek op Langedijk is niet de enige Nederlandse figurant in de nieuwste Spider-Man. Ook Jeroen van Koningsbrugge heeft een rolletje in dat deel van de film. Hij speelt een Oranje-hooligan en deelde daarvan een kiekje op zijn Instagram.