Als je bij het IT-bedrijf Pink Elephant gaat werken krijg je een adellijke titel cadeau. Je wordt dan niet meteen opgenomen in de stamboom van de Oranjes. Het is iets minder spannend dan dat. Je krijgt de titel Lord van Schotland, omdat het bedrijf een klein stukje Schotse grond voor je koopt. Maar wat heb je aan die titel?
"We hebben een stunt bedacht om meer mensen naar ons bedrijf te laten komen", vertelt Thijs Lamers van Pink Elephant. "Als mensen bij ons komen werken krijgen ze een stukje land in Schotland en mogen ze zich daar officieel Lord noemen."

"Het is wel een stunt natuurlijk, maar door een maas in de wet in Schotland ben je al Lord als je een stukje grond bezit. Mensen krijgen één 'square foot' (0.09 vierkante meter) grond en ze kunnen er bijvoorbeeld een boom op planten. Ook krijgen ze een oorkonde."
Vader op zoon
Als je een Lord bent, mag je voordringen bij de bakker? Word je de beste vriend van de Koning? "Je bent van adel als je vader ook van adel is", legt Marc Scheidius uit. Hij is secretaris van de Hoge raad van adel.
"De lijn kan alleen door een man worden doorgegeven. Als er een meisje wordt geboren in een gezin van adel, is ze wel adel, maar haar kinderen niet meer." Een adellijke titel is dus alleen geldig als 'ie van vader op zoon gaat. Een gekochte titel is in Nederland niet geldig.

Er is dus een verschil tussen een adellijke naam die is aangekocht, en een adellijke titel die van vader op zoon wordt doorgegeven.
Die eerste variant is in Nederland niet geldig. De naam die wordt doorgegeven wel. Die staat in het register van de Hoge Raad van adel, maar je kunt er verder geen rechten aan ontlenen. Wel kun je worden uitgenodigd voor een ridderschap, een soort netwerk voor mensen van adel. Iets wat handig kan zijn voor het bedrijfsleven.
Adel in Nederland
Nederland telt in 2019 ruim tienduizend mensen die een adellijke titel mogen dragen. Er zijn zeven titels in totaal.
Van hoog naar laag: prins/prinses, hertog, hertogin, markies, markiezin, graaf/gravin, burggraaf/burggravin, baron/barones, ridder.
De titel Ridder komt het minste voor, daar zijn slechts zeven families van in Nederland. Verder zijn er 15 families die de titel Graaf hebben, maar de meeste families hebben de titel Baron, namelijk 100.
Bron: Adel in Nederland