Ga naar de inhoud
Met een korreltje zout?

Zouttherapie tegen luchtwegproblemen: 'Baat het niet dan schaadt het niet'

Annemarie probeert de zouttherapie Beeld © EditieNL

Het inademen van microdeeltjes zout zou luchtwegaandoeningen als astma of bronchitis kunnen verhelpen. Deze zogenoemde zouttherapie of halotherapie is op steeds meer plekken in Nederland te volgen.

Het inademen van dat zout zou veel positieve gezondheidseffecten hebben. "Zout lost slijm op", zegt Marieke Wijma van Salt Room Amsterdam. "Mensen met vastzittend slijm, zoals bij COPD, krijgen daardoor meer lucht. Dat geldt ook voor mensen die last hebben van hooikoorts en chronische verkoudheid."

Ook zou de therapie volgens haar een helende werking hebben bij huidaandoeningen als eczeem en psoriasis. "Het vermindert ontstekingen aan de huid van binnenuit. De huid wordt rustiger en roodheid en jeuk verdwijnen."

COPD-patiënt
Lees ook:
COPD-patiënt Charles dolblij met nieuwe behandeling: 'Ik kan weer zelf mijn veters strikken'

Zoutruimte

Wie halotherapie volgt bij Salt Room Amsterdam komt in een speciale zoutruimte terecht. Een generator brengt microdeeltjes farmaceutisch gezuiverd zout in de lucht. Het enige wat je zelf moet doen, is zestig minuten zitten en ademen. "Het is honderd procent medicijnvrij en kent geen bijwerkingen. Bovendien is het erg ontspannend", aldus Wijma.

Slijm oplossen

Slijm kan inderdaad oplossen door zout, vertelt longarts Hans in 't Veen. "Bij mensen met COPD en astma die frequente ontstekingen hebben, nevelen we met zoutoplossingen. Dat lost het slijm op", aldus In 't Veen. "Die concentratie is wel heel erg hoog." 

Over zouttherapie is de arts wat sceptisch, omdat de werking niet wetenschappelijk bewezen is. "Er is nooit op grote schaal wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Maar baat het niet, dan schaadt het niet."

Bekijk hier de video:

02:46