Wél slim

Onderzoekers: planten hebben tóch geen gevoel

09 juli 2019 14:58 Aangepast: 09 juli 2019 15:11
archieffoto Beeld © iStock

Planten hebben geen gevoel en óók geen bewustzijn, dat zegt een groep internationale wetenschappers. Volgens hen moeten we af van het idee dat planten pijn kunnen voelen als ze bijvoorbeeld worden geoogst of platgetrapt. Planten hebben geen hersenen of de nodige zenuwcellen en kunnen daarom niets 'voelen'.

"Planten hebben dan geen gevoel, maar ze zijn wel degelijk slim en planten kunnen wel van alles waarnemen", zegt Vincent Merckx, evolutionair bioloog bij Naturalis. "Een plant heeft geen bewustzijn of een zenuwstelsel waar je pijn mee kan voelen. Maar een plant heeft het wél door als een rups aan zijn blaadjes zit te knagen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VU Amsterdam opent 'plantenhotel' om je planten tijdens de vakantie achter te laten

Het gaat zelfs verder dan alleen waarnemen dat er een rups op je blad zit. Merckx: "Planten kunnen ook 'praten' met elkaar. Als een rups zit te knagen, dan kan een plant stresshormonen via de lucht verspreiden. Andere planten kunnen die opvangen en actie ondernemen. Een plant gaat dan biochemische stofjes maken, zodat het blad minder aantrekkelijk wordt voor zo’n rups."

Geen hersenen

Dat is slim, maar volgens de wetenschappers in Trends in Plant Science niet intelligent. Planten kunnen niet denken, want ze hebben geen hersenen. En planten kunnen geen pijn voelen, zoals mensen dat wel kunnen ervaren. Je hoeft je dus niet meteen schuldig te voelen als je je potplant te weinig water geeft en laat sterven, daar voelt hij niets van.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Jelmer schrijft boek voor plantendoders: 'Zo moeilijk is het niet'

Laatste wanhoopsdaad

Toch kan een plant in zo’n situatie wel degelijk stress ervaren, zegt Merckx. Een plant doet er alles aan om te overleven, en dat zorgt voor stress. "Het kan zelfs zo zijn dat je kamerplant gaat bloeien, als laatste wanhoopsdaad om zich voort te planten, omdat ze weten dat ze toch dood gaan. Een bloeiende kamerplant is dus niet altijd een goed teken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore