Dansen, springen, zingen, drinken en lekker eten. Denk je aan een festival, dan denk je aan een en al vrolijkheid. Maar die ervaring heeft helaas niet elke festivalganger. Hoewel het festivalseizoen pas net begonnen is, zijn ook deze zomer al meldingen gedaan van seksueel ongewenst gedrag. Het overkwam ook Jenny Janssens (24).
Twee weken geleden werden twee meisjes van 16 en 18 jaar aangerand tijdens het Haagse popfestival Parkpop. Tijdens het optreden van Ronnie Flex werden de meisjes door groep jongens ingesloten en door een aantal van hen betast. Ook in België, op Rock Werchter, ging het twee weken geleden mis: ook daar werd een meisje tegen haar wil aangeraakt.

Aan billen en borsten
Jenny Janssens (24) kan hier helaas over meepraten: ook zij heeft meer dan eens meegemaakt bij een concert of een festival dat er iemand ongevraagd aan haar billen zat, of aan haar borsten. Ook kreeg ze regelmatig seksueel getinte opmerkingen naar hun hoofd of merkte ze dat die vreemde concertbezoeker wel heel dicht tegen haar aan stond. "Het gebeurt overal waar je met veel mensen dicht op elkaar staat. Het is ook niet specifiek voor één genre: van pop tot heavy metal", zegt Janssens tegen Editie NL.
No Thanks
Samen met Mabel Zwaan, die in Paradiso Amsterdam een keer werd lastiggevallen door een mannelijke bezoeker, richtte Janssens actiegroep Say NO Thanks op. Deze groep wil dat personeel en bezoekers van poppodia en festivals seksuele intimidatie beter herkennen en beter weten hoe ze mensen op hun gedrag kunnen aanspreken.

Ben je oké?
"We willen ervoor zorgen dat bezoekers zich bewust worden dat dit gedrag niet langer wordt getolereerd en dat je er melding van kan maken", zegt Janssens. Volgens haar zijn mensen de laatste jaren opener over dit ontoelaatbare gedrag, maar heeft dat wel even geduurd. "Je bent op een concert of op een festival, je bent er voor de fun. Dan kun je al snel zoiets hebben van: 'laat maar, ik de sfeer niet verpesten. Laten we doorgaan'."
Maar ook bij de andere festivalbezoekers ligt een taak. Met de campagne 'Ben je oké?', die de actiegroep van Janssens samen met Rutgers en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) is begonnen, moet duidelijk worden dat je elkaar in de gaten moet houden. "Als je ziet dat er iets gebeurt, vraag je: 'Ben je oké?'", legt Janssens uit. "Als je weet dat er wat extra ogen zijn, creëer je een sterker gevoel van veiligheid."

Willy van Berlo, woordvoerder van Rutgers, vult aan: "Met het simpele 'Ben je oké?' beschuldig je niemand. Misschien is er niks aan de hand, dan ga je gewoon lekker verder. Maar misschien kan hij of zij die hulp net gebruiken."
Spotters en camera's
Onder meer Best Kept Secret Festival, Pinkpop, Welcome to the Village, Sziget, Indian Summer Festival, Awakenings, ADE en Valhalla doen mee aan de campagne. Door het delen van deze boodschap op posters, sociale media en hun website willen ze duidelijk maken dat seksueel ongewenst gedrag niet oké is.
Toch kan een incident zoals dat van twee weken geleden op Parkpop hiermee niet voorkomen, zegt Van Berlo. "Parkpop had spotters in het publiek en camera’s op het podium zodat er ingegrepen kon worden als er iets gebeurde. Wij vinden dat ze het serieus hebben aangepakt. Maar je voorkomt er niet alles mee. Daarom leggen we de verantwoordelijkheid ook bij het publiek."
Wat zeggen de festivals?
Lowlands:
"Er is geen aanleiding om meer maatregelen te nemen dan we al doen. Er zijn bijzonder weinig meldingen. Als je iets wil melden, kun je aangifte doen en zal de persoon van het terrein worden verwijderd."
Welcome to the Village:
''Iedereen moet zich veilig en fijn voelen op een festival. Daarom hebben we alle vrijwilligers erop attent gemaakt om mensen aan te spreken en extra op te letten om problemen te voorkomen.''