Ga naar de inhoud
Gevoelige snaar

Ontroerend: verpleegkundige Cor zingt voor patiënten op de intensive care

Cor zingt en speelt aan het bed van een patiënt. Beeld © Cor de Koning & Sam de Koning

Cor de Koning gebruikt muziek als medicijn. In het Rijnstate ziekenhuis zingt en speelt hij voor mensen die op de intensive care liggen. 'Patiënten ontspannen even en worden emotioneel.'

Vorig jaar september raakte Cor tijdens zijn late dienst in gesprek met een patiënte, die al lang in het ziekenhuis lag. "We hadden het over muziek en kwamen erachter dat we dezelfde smaak hadden. Ze vroeg of ik de volgende dag mijn gitaar mee wilde nemen om iets te spelen", vertelt Cor aan Editie NL.

Zingen
Lees ook:
Zingen aan het sterfbed: de Bedside Singers zoeken vrijwilligers

Toen hij de volgende ochtend aankwam zat de mevrouw, samen met haar echtgenoot, gespannen te wachten. "Ik speelde een paar noten en de tranen kwamen. Het gaf haar herinneringen aan een positief verleden. Alles kwam eruit."

Weinig interactie

Als blijk van waardering kreeg Cor een gitaar van het stel. "Toen dacht ik: ik wil dit voortzetten. Het is zo belangrijk voor de zorg. En voor mij is het een prachtige manier om mijn twee passies te combineren: intensieve zorg en muziek." 

Op de intensive care liggen kwetsbare patiënten en dus is er vaak weinig interactie mogelijk. Cor benadrukt dan ook dat hij geen optreden geeft. "Ik kijk wat er gebeurt. Ik hou de monitor in de gaten en let op de emoties van de patiënt. Soms zing ik samen met de familie, soms neurie ik alleen. Het moet voor iedereen goed voelen."

Liefdevolle reacties

Niet alleen de patiënt zelf, maar ook familieleden ervaren vaak veel stress in het ziekenhuis. "Muziek zorgt voor ontspanning en die ontspanning geeft ruimte voor emotie. Soms zie je patiënt vechten tegen de tranen, terwijl de echtgenoot aan het huilen is."

Cor wordt overladen met liefdevolle reacties. "Mensen zingen mee, halen herinneringen op en doen verzoekjes. Ik krijg veel kaartjes en mensen zijn heel positief. Ik ga er zeker mee door."