Tijdens de zomer sproeien veel mensen hun tuintje met drinkwater uit de kraan. Volgens een Utrechtse hoogleraar die zelf sproeischaamte kreeg, moeten we ons afvragen hoe verstandig dat is.
Volgens Kees van Leeuwen moeten we in Nederland goed gaan nadenken wat we bij grote droogte met ons kostbare en schone drinkwater doen. "Kort douchen, en gebruik voor eten en drinken", stelt hij voor. "Op een gegeven moment moet je je afvragen hoe verstandig het is om met Spa Blauw te sproeien."
Verstand van water
Dat Van Leeuwen verstand heeft van water, is een understatement. Hij is Chief Science Officer en principal scientist bij bij KWR Water Research Institute (KWR) en als hoogleraar Water Management and Urban Development verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Sproeischaamte
Van Leeuwen geeft eerlijk toe dat hij vorig jaar zijn eigen tuin nog heeft gesproeid met drinkwater. "Ik heb me daar wel voor geschaamd. Bij het ministerie hoorde ik daar een leuk woord voor: sproeischaamte", vertelt hij. "Daar had ik serieus last van."
Na de laatste keer dat hij een paar struiken van water voorzag, hakte hij de knoop door: niet meer sproeien met drinkwater. In zijn tuin ligt nu een sproei-installatie die grondwater naar boven haalt. "Maar je kan ook een regenton plaatsen om een waterbuffer aan te leggen", zegt Van Leeuwen.

350.000.000 liter extra
Waterbedrijf Vitens zag op de twee extreem hete dagen van vorige week een enorme stijging in het watergebruik. Zij leveren in vijf provincies drinkwater en dat was tijdens de hitte per dag meer dan 350.000.000 liter extra.
Dat is nogal wat, maar volgens woordvoerder Evy Elschot is sproeischaamte niet nodig. "Mensen moeten zich vooral bewust worden van hun watergebruik. Elke liter water kost energie en geld", zegt ze.
Veel moeite hoeft dat volgens Elschot ook niet te kosten. "Als je allemaal een minuutje korter doucht, dat loopt meteen in de papieren."
