Blaf eens naar het vogeltje

Nederlandse hondenfotograaf opnieuw één van de beste ter wereld

03 juli 2019 17:54 Aangepast: 04 juli 2019 09:05
Eén van de prijswinnende foto's van fotograaf Monica van der Maden Beeld © MoNoa Photography

Fotograaf Monica van der Maden uit het Brabantse Rijen kan haar geluk niet op: voor het tweede jaar op rij is zij uitgeroepen tot één van de beste hondenfotografen van de wereld. De prestigieuze Britse hondenorganisatie The Kennel Club belde haar vorige maand al met dit mooie nieuws, sinds deze week mag zij het zelf wereldkundig maken. "Dit is gigantisch."

Aanvankelijk twijfelde fotograaf Monica van der Maden (39) nog of ze haar foto's wel weer zou insturen voor Kennel Club's Dog Photographer of the Year competition. Afgelopen jaar deed ze namelijk voor het eerst mee en eindigde ze - tot haar eigen verbazing - als eerste van alle deelnemers. "Ik had het nagekeken en zag dat er nog nooit iemand is geweest die twee keer achter elkaar heeft gewonnen. Dus ik dacht dat ik toch geen kans zou maken", zegt Monica tegen Editie NL. 

Winnende telefoontje

Haar vriend wist haar uiteindelijk toch te overtuigen om mee te doen. En dat was maar goed ook: een paar weken geleden belde de Britse hondenorganisatie The Kennel Club met de mededeling dat twee van de vijf foto's van Monica als eerste waren geëindigd. "In de categorie 'puppies' en  in de categorie 'dogs & play'. En een derde foto, in de categorie 'oldies' heeft een eervolle vermelding gekregen. Dat had ik echt niet verwacht. Dit is echt gigantisch. Dit is niet eerder voorgekomen", zegt de fotograaf uitgelaten.

Ook Monica's foto van schaapshond Waylon viel in de prijzen Ook Monica's foto van schaapshond Waylon viel in de prijzen

Perfecte hondenplaatje

Monica begon met het fotograferen van honden nadat haar eerste hondje overleed. "Ik kwam er tot mijn spijt achter dat ik helemaal geen foto's van mijn hondje had. De volgende hond ben ik toen heel veel gaan fotograferen." Na een basisworkshop fotografie is ze het naar eigen zeggen 'het allemaal zelf gaan doen': composities bekijken, andere fotograferen nadoen, beelden ontleden. 

Vorig jaar vertelde Monica al aan Editie NL hoe ze het toch steeds flikt om het perfecte hondenplaatje te schieten. "Het is een kwestie van op het juiste moment klikken. Om de aandacht van de hond te trekken maak ik zachte piepgeluidjes met mijn mond. Ik heb ook hondengeluiden op mijn telefoon, die zet ik zachtjes aan." En geduld hebben. Heel veel geduld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Monica maakt de mooiste hondenfoto's ter wereld: 'Ik fotografeer de ziel van de hond'

Oud, mooi en chique

Vanaf deze week mocht de van oorsprong Haagse hondenfotograaf het nieuws naar buiten brengen. Op Werelddierendag - 4 oktober - is de prijsuitreiking in Londen. "Ik kan niet wachten om weer naar Londen te gaan", zegt Monica. "Je moet je voorstellen: The Kennel Club is een van de oudste organisaties ter wereld die stamboekhonden registreert. Het is allemaal heel oud, heel mooi en erg chique. Een hele belevenis."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore