Opgelet

Reddingsbrigade: kijk uit met plotselinge kou bij zwemmen in meertjes

03 juli 2019 17:11
Kinderen zoek verkoeling bij de Maarseveense plassen in Utrecht Beeld © ANP Foto

Niets lekkerder dan op een hete, zonovergoten dag een duik te nemen in een meer. Maar deze verfrissende duiken zijn niet zonder gevaar, waarschuwt Reddingsbrigade Nederland. Door de behoorlijke temperatuurverschillen van het water kun je namelijk kramp krijgen en in de problemen komen.

Dit weekend nog ging het helemaal mis toen een 19-jarige man bij een plas in het Brabantse Volkel verdronk. En gisteren werd het lichaam van de Zwitserse voetbalster Florijana Ismaili gevonden, die sinds zaterdag vermist was nadat ze in het Italiaanse Comomeer was gesprongen. Waarschijnlijk is dat Ismaili door de kou van het water in een thermische shock is geraakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwitserland rouwt om plotselinge dood voetbalster: 'Voor altijd in mijn hart, Flo'

Plotselinge kou

Reddingsbrigade Nederland moet vaak te hulp schieten bij mensen die door de plotselinge kou worden overvallen. "Bijna niemand weet dit maar het temperatuurverschil kan groot zijn, juist in meren", zegt een woordvoerder tegen EditieNL. In meren die dieper zijn dan vijf meter is het water één meter onder het oppervlakte al behoorlijk koud.

Volgens Sander Bouts, sportarts van TopSupport, kunnen er twee dingen gebeuren als je in een meer springt: je kunt kramp krijgen in een spier door vermoeidheid en uitdroging of door de kou kan je ademhalingsspier in moeilijkheden komen waardoor je adem wordt benomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongetje van 7 jaar verdronken in vijver in Overdinkel

"Uitdroging komt vaak voor met warm weer", zegt Bouts tegen Editie NL. "Dan vergeten we genoeg te drinken. Als je dan gaat zwemmen en je komt een koud stuk tegen, dan ben je eerder vermoeid en kun je kramp in je spieren krijgen. Probeer dan maar eens niet in paniek te raken."

Stressreactie

Maar de overgang van warm naar ineens behoorlijk koud water, kan ook een stressreactie je hart extra belasten, en dat is zeker problematisch als je al hartproblemen hebt. "Spieren hebben spiervezels die in elkaar haken die een spier langer en korter maken. Plotseling kou kan ervoor zorgen dat je je spieren niet kan ontspannen. Aan je kuit is kramp al vervelend, maar aan je hart of ademhaling nog veel erger", zegt Bouts.

Volgens Bouts is het daarom verstandig om veel te drinken en te rekken voordat je het water in gaat. De Reddingsbrigade raadt nog aan om alleen daar het water in te gaan waar lifeguards aanwezig zijn, nooit in je eentje te gaan zwemmen en nooit te ver van het strand of de rand van de plas te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore