Ga naar de inhoud
Uitzonderlijk

Sterre (19) heeft syndroom van Down én een vast contract

Sterre Kootstra aan het werk bij Tankstation Klok Beeld © Tankstation Klok

Dolgelukkig is de 19-jarige Sterre Kootstra. Ze tekende deze week een vast contract bij Tankstation Klok in Hoogeveen. En dat is best bijzonder, want Sterre heeft het syndroom van Down. "Ze zegt iedere keer: ik heb een echte baan!"

Drie jaar geleden kwam Sterre een dagje per week als stagiair bij het tankstation werken. "Ik kende haar moeder en wilde haar graag een kans geven in ons bedrijf. Dat vond ze geweldig, en haar school ook", vertelt Diet Klok aan Editie NL. Ze is de eigenaar van het bedrijf en de begeleider van Sterre. Dat dagje stage per week groeide al snel uit in een vierdaagse stage. "Als je er een beetje tijd insteekt, gaat dat heel goed."

Nu Sterre 19 is, zal ze stoppen met school. Er is geen vervolgopleiding en dan is de volgende stap vaak een dagbesteding of een werkplaats. "We denken dat ze dan niet meer geprikkeld wordt. We zijn gaan onderzoeken of ze in plaats daarvan echt bij ons zou kunnen werken." En zo geschiedde: begin deze week tekende Sterre een vast contract bij het bedrijf.

Positieve invloed

"Ze is echt dolgelukkig", vertelt Diet. De collega's van Sterre zijn misschien wel net zo blij. "Ze beïnvloedt het team positief. Je krijgt er zelf ook iets voor terug als je iemand blij maakt. Iedereen waardeert haar en we gaan heel normaal met haar om."

Vooral is Sterre echt een toegevoegde waarde voor het bedrijf. "We hebben echt veel aan haar. Drie keer per week is er een grote bestelling. Die pakt ze uit en legt ze keurig in het schap. Ze maakt schoon, ze helpt ons met broodjes in de lunchroom, ze geeft planten water. Ze brengt ook koffie naar collega's of klanten als het druk is. Het is een dagtaak wat ze allemaal doet", somt Diet op.

'Ik heb een echte baan'

Moeder Sieta is ontzettend trots, vertelt ze aan Editie NL. "Ik vind het helemaal fantastisch. Ik ben zo blij dat ze dit bij Tankstation Klok voor Sterre doen en haar de ruimte geven. Ik ben super trots op Sterre dat ze het geflikt heeft, want zij heeft het uiteindelijk voor elkaar gekregen."

"Ze vindt het heel bijzonder dat ze een échte baan heeft, dat ze net als haar broer, zus en ouders werkt. Dat zegt ze ook iedere keer: ik heb een echte baan. Dat vindt ze het einde", aldus de trotse moeder. "Vakken vullen vindt ze het leukste werk. Maar het allerleukste is dat ze collega's heeft, dat vindt ze heel fijn. Iedereen hoort erbij."

'Kwetsbaar'

Het komt niet vaak voor dat mensen met Downsyndroom betaald werk hebben, vertelt Gert de Graaf van Stichting Downsyndroom. Exacte cijfers hebben zij niet. "Het zijn landelijk geen enorme aantallen. We hebben de indruk dat er regionaal wel verschillen in zijn." Vaker hebben zij een dagbesteding, vrijwilligerswerk of klein baantje.

Veel
Lees ook:
Veel aanmeldingen van tieners met Down voor nieuwe Kameleon

"Ik denk dat werkgevers het vaak nog te moeilijk vinden", geeft De Graaf als mogelijke verklaring. "Ook moet je je realiseren dat het iets kwetsbaars is, als mensen hun baan niet kunnen houden bijvoorbeeld. Er zit soms ook meer druk op betaald werk en niet iedereen kan dat aan."

Maar het kan zeker ook een succes zijn, benadrukt De Graaf. "In Groningen kennen we iemand die al 25 jaar bij een supermarkt werkt. Je hebt wel een werkgever nodig die ervoor gaat en je moet per persoon kijken wat passend is. Ik vind het een goede ontwikkeling dat er meer mogelijkheden komen."