Benauwd, sloom en zwellingen

Dierenarts Deventer: 'Honden en kat dood door eikenprocessierups'

03 juli 2019 11:13
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Dierenarts Herman Aa uit Deventer heeft afgelopen weekend twee honden en een kat laten inslapen, die vermoedelijk ziek werden na contact met de eikenprocessierups. Hun toestand ging zo snel achteruit dat ze niet gered konden worden. Kunnen dieren echt zo ziek worden van het beestje?

De afgelopen tijd krijgt Aa veel zieke dieren binnen. Hij denkt dat de brandharen van de eikenprocessierups daar de oorzaak van zijn. "We zien het aan de symptomen en de omgeving waar de mensen wonen", vertelt de dierenarts aan EditieNL. Die symptomen van de dieren in zijn praktijk waren onder meer benauwdheid, sloomheid en ongecoördineerd bewegen.

"Het leek bij een van de overleden honden op epilepsie", vertelt Aa. "Bij navraag blijkt dat er in die brandhaartjes een eiwit zit dat dat kan veroorzaken. Vooral dieren die bijvoorbeeld al hartklachten hebben, zijn er gevoeliger voor." Toch houdt hij ook een slag om de arm: "Het is moeilijk de oorzaak te pakken te krijgen, je kan het niet aantonen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heeft de eikenprocessierups ook goede eigenschappen? (spoiler: nee)

Extreme gevallen

Dieren kunnen inderdaad ziek worden van contact met de eikenprocessierups, vertelt dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw. Het gaat dan vooral om huidklachten, zoals jeuk en uitslag. "Dat kan ook gepaard gaan met een zwelling", zegt Overgaauw.  De beschadigingen in de bek kunnen ernstig zijn: "De tong kan zelfs afsterven."

Het is volgens hem mogelijk dat dieren aan de ernst van de klachten overlijden, maar hij benadrukt wel dat dit alleen in extreme gevallen voorkomt. "Net als bij de mens heb je dieren die allergischer zijn dan andere dieren."

Aanlijnen

Overgaauw adviseert om gebieden waar de rups zit zo veel mogelijk te vermijden. "Voorkom contact en houd honden aan de lijn. Het kan heel erg zijn als ze met hun snuit in zo'n nest terecht komen."

Als je dier toch klachten heeft, probeer dan de brandharen zo veel mogelijk te verwijderen. "Al valt dat niet mee met het blote oog", aldus de bioloog. Net als bij mensen kunnen verzachtende crèmes gesmeerd worden, maar die laten veel honden niet zitten. "Ga naar de dierenarts. Je kan een injectie halen om allergie en jeuk tegen te gaan. En een pijnstiller, want de pijnklachten kunnen ernstig zijn", luidt het advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krabben, crème of koelen: wat helpt nou echt tegen jeuk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore