Milde smaak, veel nicotine

RIVM waarschuwt voor illegale e-sigaret: 'Als we nu niets doen, gaat het mis'

02 juli 2019 14:51 Aangepast: 08 juli 2019 18:34
De e-sigaret van Juul (spreek uit: jewel) is illegaal in Nederland Beeld © iStock

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor de e-sigaretten van het merk Juul, die tegen de regels in worden verkocht in Nederland. De elektronische sigaretten bevatten veel nicotine en zijn daardoor zeer verslavend.

De Amerikaanse Juul-sigaret is in de Europese Unie illegaal. Toch wordt het product in veel tabakszaken verkocht. De RIVM maakt zich daar zorgen om, bevestigt de instelling aan Editie NL.

In Europa geldt voor de vloeistof in e-sigaretten een norm van maximaal 20 mg nicotine per ml. De Amerikaanse e-sigaret van Juul bevat echter 59 mg per ml. Bijna drie keer de toegestane hoeveelheid dus.

Toch in Nederland

"Tot voor kort zagen we in Nederland alleen nog producten die er sterk op lijken. Maar nu is Juul ook hier te koop", zegt tabaksexpert Reinskje Talhout van het RIVM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

San Francisco eerste stad in VS die e-sigaretten verbiedt

Ook voor niet-rokers

"In Juul wordt gebruik gemaakt van nicotinezouten. Daardoor is de smaak een stuk milder dan in andere e-sigaretten, waardoor de Juul-sigaretten ook aantrekkelijk zijn voor mensen die eigenlijk geen roker zijn."

Dat baart Reinskje zorgen. "Het is gevaarlijk, want het maakt de overstap naar normale sigaretten kleiner. Door de milde smaak verwachten mensen bovendien niet dat er juist meer nicotine in zit dan in andere e-sigaretten."

Scholieren

Dat ook veel niet-rokers zich aan de e-sigaret wagen, blijkt wel uit cijfers van het Trimbos-instituut. In 2017 had 28 procent van de scholieren van 12 t/m 16 jaar weleens een elektronische sigaret of shisha-pen geprobeerd, en 17 procent een gewone sigaret.

Rookvrije generatie

Ook longarts Wanda de Kanter maakt zich zorgen. "We zijn zo hard bezig met het verwezenlijken van een rookvrije generatie, maar met dit soort producten gaat weer een hele generatie roken."

Er moet volgens de longarts dan ook snel ingegrepen worden. "We moeten niet de stomme fout maken die Amerika nu maakt, en niets doen. Als je nu niet waarschuwt, dan gaat het mis."

Gezondheidsrisico's

Ze benadrukt de gezondheidsrisico's van de Juul-sigaret. "Je kan er hart- en vaatziekten van krijgen, het is niet goed voor je longen, en het is gewoon verslavend. Plus het verleidt mensen tot het roken van echte sigaretten."

Boetes

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzet zich tegen de verkoop van e-sigaretten met een te hoog nicotinegehalte, en is een handhavingstraject gestart. "Er is recentelijk een boete uitgedeeld aan een ondernemer vanwege de verkoop van dit product. De NVWA zal de komende tijd controles blijven uitvoeren", laat een woordvoerder weten aan Editie NL.

 

Naar aanleiding van onze berichtgeving, hecht Philip Morris Benelux in reactie op de uitspraken van longarts Wanda de Kanter eraan te vermelden dat de aandelen van de e-sigaret Juul niet door hen zijn gekocht, maar door Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van