Mogelijk botulisme

Massale eendensterfte in Veghelse vijver: 'Ik kan wel janken'

02 juli 2019 10:49 Aangepast: 02 juli 2019 11:49
Een van de eendjes die Maartje uit het water heeft gehaald Beeld © Maartje van Schadewijk

In een vijver in Veghel worden aan de lopende band zieke en dode eenden aangetroffen. De gemeente Meierijstad is samen met het Waterschap een onderzoek gestart en vermoedt dat het gaat om de ziekte botulisme.

"Dit is de tiende eend in drie dagen die ik uit het water gehaald heb", schreef Maartje van Schadewijk uit Veghel zondag op Facebook bij een foto van een zieke baby-eend. En daar is het niet bij gestopt. Gisteren haalde de Veghelse vrouw nummer elf tot en met veertien uit het water.

Verschrikkelijke dood

De eenden vertonen stuk voor stuk verlammingsverschijnselen. "Ik heb vrijdag zelfs nog een eend naar de dierenarts gebracht voor een spuitje, want ze sterven een verschrikkelijke dood."

Ze gaat verder: "Het duurt zeker vier uur tot ze doodgaan. De eendjes raken verlamd en als ze in het water blijven liggen kun je je voorstellen dat dat een nog verschrikkelijkere dood is."

Vechten voor z'n leven

Omdat Maartje hun lijden niet kan aanzien, haalt ze de eenden zelf uit het water. "Het eendje op de foto ligt al twee uur op mijn schoot terwijl ik dit bericht aan het schrijven ben. Hij is aan het vechten maar hij weet nog niet dat hij het niet gaat redden."

Aan het einde van haar bericht meldt ze dat het dier het inderdaad niet heeft gered. "Het eendje op mijn schoot is inmiddels overleden. Ik kan wel janken. Correctie, ik jank."

Burgemeester reageert

Inmiddels is het Facebookbericht ruim 300 keer gedeeld. Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad heeft persoonlijk op het bericht gereageerd: "'Ik heb de berichten gelezen en contact gehad met wethouder. Morgenvroeg wordt bekeken of en wat we kunnen doen", schreef hij zondagavond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Botulisme gevaarlijk voor vogels en honden: zo ontstaat het

Botulisme

Gemeente Meierijstad heeft inmiddels laten weten samen met het Waterschap een onderzoek te zijn gestart. "Een eerste inspectie van één van de dode eendjes wijst op de mogelijkheid van botulisme. De bacterie die botulisme veroorzaakt wordt actief bij laag water en hoge temperaturen. De bacterie verdwijnt vanzelf als het minder warm wordt."

Binnen enkele dagen zijn de onderzoeksresultaten bekend en weten ze zeker of er sprake is van botulisme. "Er zijn helaas geen maatregelen mogelijk om botulisme te bestrijden. We hebben uit voorzorg ter plekke borden geplaatst om passanten en hondenbezitters te waarschuwen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore