Ga naar de inhoud
Doe-het-zelf

Bram gebruikt zijn eigen poep en plas als mest voor frambozen

Bram bij de frambozen die hij met zijn eigen ontlasting verbouwt. Beeld © Editie NL

Het festival Welcome tot he Village heeft een opmerkelijk plan: de ontlasting van festivalgangers wordt opgevangen en verwerkt tot compost. Dat wordt gebruikt voor de bemesting van gewassen en vervolgens tot voeding wordt verwerkt. Iemand die zijn eigen poep en plas meteen als compost gebruikt, is Bram Bos.

"Ik doe dit als hobby", zegt Bram tegen Editie NL. "Er bloeit op dit moment een zonnebloem uit mijn eigen mest en ik kan rijpe frambozen plukken. Die kun je gewoon eten."

Iris
Lees ook:
Iris gebruikt geen tampon of maandverband: 'Ik giet het bloed ook bij de planten'

Vroeger werd mensenpoep opgehaald en bij boeren geleegd. Maar toen we eenmaal goedkopere en betere kunstmest konden maken, stopte dat. "Nu is er wereldwijd een tekort aan mest. Dat kun je oplossen met menselijke mest", vertelt Bram.

Kaas

Toch mogen boeren niet zomaar menselijke mest toepassen. "Eigenlijk is dat nog verboden, omdat mensen verkeerde bacteriën bij zich kunnen dragen of medicatie slikken. Dat wil je niet in de mest hebben."

Bram gebruikt zijn eigen mest op kleine schaal. "Ik laat mijn uitwerpselen twee tot drie jaar composteren en dan breng ik het naar een boer, die het op het land gebruikt. De dieren eten van dat land en van de melk wordt kaas gemaakt."

'Niet zomaar tussen de aardbeien leggen'

De boer mengt Brams mest met het mest van koeien. "Doordat het verdund wordt, is het risico heel klein. En omdat ik het zo lang laat composteren, zijn alle mogelijke schadelijke stoffen allang afgebroken."

Ondanks dat hij denkt dat meer mensen dit in de toekomst zullen gaan doen, waarschuwt hij dat je niet zomaar verse poep tussen de aardbeien moet leggen. Je moet er goed over nadenken en nagaan of het gezond is."

Bekijk hier de video:

02:54
Bron: Editie NL