Briljante Bolle Gijs

Nieuwe 'slimme prullenbakken' in de Efteling herkennen plastic

28 juni 2019 12:28 Aangepast: 30 juni 2019 13:48
Zo zien de nieuwe bakken eruit. Beeld © De Efteling

Deze week is de Efteling gestart met een test om plastic flesjes apart in te zamelen. Twee slimme prullenbakken in het park herkennen de soorten flesjes, waarmee het aantal flesjes geteld wordt en het plastic beter wordt gescheiden.

Ongeveer 15 tot 20 procent van het afval in de afvalbakken in de Efteling bestaat uit plastic flesjes. "Dankzij deze nieuwe machines kunnen onze gasten meewerken aan het recyclen van waardevolle verpakkingen. Zij laten vaker geluiden horen dat zij tijdens een dagje uit ook hun afval willen scheiden, net als thuis", zegt Wyke Smit, manager Duurzaamheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jeuk en prikkende ogen: processierups zorgt voor overlast in de Efteling

Het doel is om het gescheiden plastic te recyclen, zoals ook met statiegeldflessen gebeurt. De nieuwe prullenbakken scannen de barcodes van plastic flesjes. De machine registreert alles wat hij binnenkrijgt, sorteert het vervolgens en gooit het afval in de juiste bak.

Restafval

Als bezoekers per ongeluk iets anders dan een plastic flesje in de machine gooien, herkent de machine dit. "Zo wordt een verdwaalde bananenschil of een boterhamzakje vlot naar de restafvalbak verbannen die binnenin de machine zit", laat de Efteling weten.

De nieuwe prullenbak. De nieuwe prullenbak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van