Ontsnappen

Bijna duizend escaperooms: 'Er komt een nieuwe generatie kamers aan'

28 juni 2019 11:34 Aangepast: 28 juni 2019 18:37
Verslaggever Eise Pulles in een escape room. Beeld © Editie NL

Het Rijksmuseum heeft sinds kort een 'escape game' en in Wijchen opende vorige week de eerste onderwater escaperoom. Wie denkt dat de hype inmiddels wel over zijn hoogtepunt heen is, heeft het mis.

Sinds de opening van de eerste escaperoom in 2013 is het aantal geëxplodeerd. In 6 jaar tijd is het aantal gegroeid naar 948 escaperooms. Producenten werken aan een nieuwe generatie escaperooms, die ons nog jaren bezig moet houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Escape room moet jongeren lekker maken voor gemeentepolitiek

"Er komt nu elke week een escaperoom bij. Als dat zo doorgaat zijn er binnenkort 1000 in Nederland", zegt Mike van Hoenselaar, van Escaperooms Nederland, tegen Editie NL. "We zijn al het land met de meeste escaperooms per vierkante meter."

Zonder kamer geen escaperoom

Maar of dat allemaal ook echt escaperooms zijn? "Wat je nu ziet is dat er bedrijven zijn die een puzzelelement en samenwerking aan hun product toevoegen, en er een escape-achtige naam aangeven. Wij worstelen met die definitie."

Volgens Van Hoenselaar hoort een kamer bij een escaperoom. "Het fysieke aspect is heel belangrijk. Zonder kamer geen escaperoom. Er zijn escapegames online, die bestaan al heel lang, maar dat is toch echt geen escaperoom."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe veilig zijn Nederlandse escaperooms? 'Extra check kan geen kwaad'

Rollenspel en acteurs

Er zijn op dit moment heel veel aanbieders. "Het is leuk dat mensen iets verzinnen, maar het zijn niet altijd even goede puzzelmakers", zegt Van Hoenselaar. "Dan plakken ze A4-tje op een boom. Dat is natuurlijk niet genoeg."

Raymond Reints, van Gloeidraad, is producent van escaperooms en merkt dat de markt in Nederland verzadigd begint te raken. "Mensen willen meer dan de traditionele escaperoomervaring. Denk aan een combinatie met een rollenspel of interactie met acteurs."

'Real life games'

Gloeidraad werkt daarom aan escaperooms met virtual reality, of kamers in een hijskraan. "Eigenlijk zijn dat geen escaperooms meer", geeft Reints eerlijk toe. "Het zijn meer real life games."

Van Hoenselaar ziet dat escaperooms enorm populair zijn. "In elke winkel, op elk festival en bij elk bedrijf maken ze er gebruik van. Maar de kwaliteit is niet overal even goed. Juist nu er zoveel aanbod is, zijn echte escaperoomfans op zoek naar kwaliteit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore