Wolven en Bizons in Nederland

Alles weten over wilde dieren? Deze zomer begint de opleiding Wildlife management

27 juni 2019 10:22 Aangepast: 27 juni 2019 13:24
Is dit jouw nieuwe werkplek? Beeld © Helicon MBO Helmond

Denk je aan dieren en aan Nederland dan denk je wellicht aan honden, katten en konijnen. Toch is de belangstelling voor wilde dieren zo groot, dat een mbo-opleiding in Helmond heeft besloten de aparte opleiding 'Wildlife management' in het leven te roepen.

In augustus beginnen twee klassen met in totaal 56 studenten aan de 3-jarige opleiding Wildlife management aan het Helicon MBO Helmond. "De huidige opleidingen richten zich steeds meer op de huisdierenbranche. Maar er is ook een vraag ontstaan naar studenten met specialistische kennis over wildlife" , zegt Cyrille van Bragt, directeur van Helicon MBO Helmond.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Beelden van jonge wolfjes op de Veluwe: 'Dat dit gelukt is, is echt mazzel'

Europese bizon

De studenten leren 'alles' over de wilde dieren die worden verzorgd door mensen, wilde dieren die in opvang leven en worden teruggeplaatst in de natuur en wilde dieren die ook daadwerkelijk in het wild leven. Volgens Van Bragt gaat de opleiding verder dan dieren in wildparken en dierentuinen.

"Denk maar aan een begrazingsdier als de wisent, de Europese bizon, in de Maashorst. Daarbij speelt natuurlijke begrazing een rol, en dus kennis van kuddesamenstelling, beheer van de soort en de veiligheid van het publiek", zegt van Bragt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pasgeboren tijgertjes Beekse Bergen zetten eerste stapjes buiten

Wachtlijst

Van Bragt ziet dat het optimaal verzorgen en het welzijn van dieren steeds belangrijker wordt. "Vroeger zaten dieren in een hok, tegenwoordig willen we dat het dier het ook goed heeft. Tegelijkertijd worden natuurgebieden steeds kleiner, en worden ze vaker omheind. Die situaties vragen om meer kennis van het natuurlijk gedrag en de leefomgeving", zegt Van Bragt.

Ondanks 'een wachtlijst' voor de studie is er gekozen om te beginnen met twee klassen. "We hebben samen met het werkveld gekeken naar beschikbare stageplaatsen, die zowel in Nederland als in het buitenland beschikbaar zijn, en de werkgelegenheid."   

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore