Spooroverlast

Geurzuilen weren herten niet van het spoor: 'Laat mij dan leeuwenpoep smeren'

26 juni 2019 10:40 Aangepast: 26 juni 2019 13:37
Een damhert vlakbij de bebouwde kom van Zandvoort Beeld © ANP Foto

De ongeveer 13 herten bij het spoor van Zandvoort laten zich maar niet wegjagen. ProRail probeerde het met speciale geurzuilen, maar is nu tot de conclusie gekomen dat dit niet werkt. Bewoners van Zandvoort zeggen wél de oplossing te hebben, maar daar voelt de spoorbeheerder niets voor.

ProRail plaatste in april acht geurzuilen, die een brandlucht afgeven, bij de twee spoorwegovergangen in Zandvoort om zo de herten van het spoor te weren. Maar nu komt de spoorbeheerder tot de conclusie dat de zuilen niet werken: elke dag staan er nog herten te grazen langs het spoor van Zandvoort. 

Verkeerde geur en plek

De Zandvoortse hertenkenner Willem van der Sloot is niet verbaasd. "Ik heb al meteen gezegd dat de geur die de zuilen afgeven niet sterk en juist is. Bovendien staan de zuilen op de verkeerde plek waardoor er alleen maar gevaarlijkere situaties ontstaan", zegt Van der Sloot tegen Editie NL, die gisterochtend nog vijf herten van het spoor moest halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Willem smeert leeuwenpoep tegen damherten: 'Ik heb 50 kilo stront bij me'

Afgelopen jaar smeerde Van der Sloot, na overleg met burgemeester Meijer van Zandvoort, leeuwenpoep langs het spoor van Zandvoort om de herten daar weg te krijgen. En met succes. "We hebben ze toen zeven tot acht weken niet meer gezien. Die poep is na een tijdje uitgewerkt, en op een gegeven moment is ProRail aan de beurt", zegt Van der Sloot.

Niet wetenschappelijk

Een woordvoerder van ProRail zegt tegen NH Nieuws dat de acht palen bij de spoorwegovergangen een sterkere geur moeten krijgen. Alleen niet de geur van leeuwenpoep. "We gebruiken alleen spullen die gecertificeerd zijn en wetenschappelijk onderzocht", aldus de woordvoerder tegen NH Nieuws. Ook is ProRail niet van plan om de geurzuilen te verplaatsen.

Volgens Van der Sloot doet ProRail er goed aan om met de gemeente en met hemzelf te overleggen over creatieve oplossingen. "We willen allemaal hetzelfde: geen dierenleed doordat er herten onder een trein komen en geen vertragingen. Ik wil best af en toe in een geel jasje leeuwenpoep gaan strooien, maar dan moet ProRail dat wel regelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore