Ga naar de inhoud
Vleesloos barbecueën

Nog steeds veel vlees op de barbecue: 'We staan wel open voor vleesvervangers'

Bij 92 procent van de mensen ligt er (onder andere) vlees op de barbecue Beeld © Getty Images

Met dit zomerse weer liggen de kooltjes in menig achtertuin flink te smeulen. Maar liggen er tussen die speklapjes en hamburgers eigenlijk ook vega-gerechten op de barbecue? "We associëren barbecueën nu eenmaal met vlees."

Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees en vis te eten, zo blijkt uit een enquête van het Voedingscentrum van 2018. Uit het Nationale BBQ-onderzoek van Motivaction dat 13 procent van de barbecueërs daadwerkelijk vleesvervangers op de grill legt. Dat is 3 procent meer dan in 2017, maar evenveel als in 2015. Bij 92 procent is er (onder meer) vlees op de barbecue te vinden.

BBQ = vlees

"Veel mensen willen minder vlees eten, maar de vleesconsumptie daalt nauwelijks", zegt consumptiesocioloog Hans Dagevos tegen Editie NL. "Vooral bij de barbecue is het moeilijker om vlees te laten. De barbecue is de hoogmis van het vlees eten."

Dat komt volgens hem doordat mensen barbecueën nu eenmaal associëren met vlees. "Alles draait om vlees. Het is moeilijk om dat zomaar los te koppelen", zegt hij.

'In
Lees ook:
'In 2040 is het meeste vlees niet meer van geslachte dieren'

Vleesvervangers

Toch merkt Hans dat mensen steeds meer open staan voor vleesvervangers. "Ze zijn er wel degelijk mee bezig, maar vergeten het tijdens een feestelijke gelegenheid zoals een barbecue toch sneller."

Nieuw tijdperk

Barbecue-expert Jeroen Hazebroek schreef het boek Groen op kolen, vol barbecue-inspiratie voor vegetariërs en veganisten. Hij merkt dat er wel degelijk verandering gaande is in barbecue-land. "Mensen kiezen anno 2019 niet alleen meer voor vlees", zegt hij tegen Editie NL.

"Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik heb wel veel gasten die geen vlees eten", aldus de barbecue-expert. "Ik wil voor hen net zoveel lekkere gerechten kunnen maken als voor de niet-vegetarische gasten. Vroeger moesten zij het doen met een salade en een stukje brood met kruidenboter."

Binnen
Lees ook:
Binnen barbecueën kost Belg het leven

Alternatieven

Toch gebruikt hij maar weinig vleesvervangers. "Hier en daar zijn er wel goede soorten, maar ik ben nog niet echt overtuigd. Voor het gemak is een vleesvervanger natuurlijk handig, maar je kan ook zelf dingen maken die hetzelfde smaken als vleesgerechten. Zo kun je een soort pulled pork maken van jackfruit. Ik leg graag groente en fruit op de barbecue."

Hoe meer alternatieven er komen, hoe groter volgens consumptiesocioloog Hans Dagevos de kans dat mensen bereid zijn om vleesloos barbecueën. "De alternatieven zijn nu nog ondergeschikt, zeker als het om de kant- en klaarpakketten gaat. Een boek met recepten voor een vleesloze barbecue kan zeker bijdragen."

Toekomst

Toch denkt hij dat het nog lang zal duren voordat mensen het vlees helemaal laten liggen. "Het duurt bij het 'gewone' eten al lang voor mensen van het vlees afstappen, laat staan bij zoiets feestelijks als een barbecue. We zijn nu eenmaal niet anders gewend."

Bekijk hier de video:

02:41