Sterkste symbool

Niet Euromast of Anne Frank Huis, maar Martinitoren is grootste provincietrots

25 juni 2019 13:50 Aangepast: 25 juni 2019 13:51
Groningers zijn erg trots op hun Martinitoren Beeld © ANP

Van de Euromast tot Pinkpop en de Vierdaagsefeesten: elke Nederlandse provincie heeft wel iets om mee te pronken. Maar het meest trots blijken de Groningers, en wel op hun Martinitoren.

Geen enkele cultuurinstelling maakt in de eigen provincie zoveel emoties los als de Martinitoren onder Groningers. Dat blijkt uit de vierde editie van het Vrije Tijd Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Daarvoor werden bijna 8.000 Nederlanders ondervraagd.

Voor het onderzoek werden inwoners van elke provincie naar een oordeel gevraagd over de culturele iconen in hun eigen regio. Door de uitslagen per provincie naast elkaar te leggen, is een top-10 samengesteld van sterkste cultuurmerken op landelijke schaal.

Ook populair

Naast de Martinitoren zijn herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum culturele plekken die hoog scoren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lieke Martens: 'Nederland moet trots zijn op vrouwenvoetbal'

Muziek

Ook komen er culturele iconen uit de muziekindustrie voorbij in de lijst. Zo staat BLØF – Zeelands grote trots – op nummer 3 van de top 10, en vervult Rowwen Hèze plek 9.

Musea

Opvallend is dat de respondenten vinden dat culturele smaakmakers vooral buiten de Randstad liggen. Qua musea en monumenten doen vooral Zeeland (Deltapark Neeltje Jans, Watersnoodmuseum) en Gelderland (Kröller-Muller Museum, Paleis Het Loo) het goed.

Drenthe

In Drenthe is de cultuursector de afgelopen jaren het meest verzwakt, al scoren de dagattracties daar wel goed. In Flevoland zijn het – bij gebrek aan musea – theatergroepen die hoge ogen gooien. Noord-Hollanders zijn trots op hun musea, podia, festivals en gezelschappen.

Met sportclubs blijken we relatief weinig te pronken: deze scoren niet hoog in het onderzoek. FC Groningen en Ajax hebben de sterkste fanbase.

De top 10 sterkste cultuurmerken:

  1. Martinitoren (Groningen)
  2. Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Drenthe)
  3. BLØF (Zeeland)
  4. Anne Frank Huis (Noord-Holland)
  5. Rijksmuseum Amsterdam (Noord-Holland)
  6. Pinkpop (Limburg)
  7. Het Spoorwegmuseum (Utrecht)
  8. Vierdaagsefeesten Nijmegen (Gelderland)
  9. Rowwen Hèze (Limburg)
  10. MartiniPlaza (Groningen)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore