Dezelfde klachten

De dennenprocessierups komt richting Nederland: 'Hij heeft nóg meer brandharen'

25 juni 2019 11:04 Aangepast: 10 juli 2019 09:17
De dennenprocessierups beweegt zich steeds meer richting Nederland Beeld © Getty Images

Nederland wordt geteisterd door de eikenprocessierups. Door het hele land hebben mensen jeuk en rode bultjes door het dier. Nu lijkt ook nog eens zijn extra harige broertje, de dennenprocessierups, naar Nederland te komen.

De dennenprocessierups beweegt zich richting Nederland. Het broertje van de eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is nu ook in Nederland gespot.

Meer brandharen

Zoals de naam al doet vermoeden, leeft de dennenprocessierups in dennenbomen. De rups heeft een stuk meer brandharen dan zijn broertje, die zich in de eikenboom bevindt. Moeten we bang zijn?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen bestrijder meer te vinden: overlast eikenprocessierups zeldzaam groot

Dezelfde klachten

"Qua overlast zijn de dennenprocessierups en de eikenprocessierups hetzelfde", zegt Henk Jans, medisch adviseur en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde.

"De dennenprocessierups heeft inderdaad meer haren, maar op zo'n groot aantal maakt dat niet zoveel uit. De klachten zijn hetzelfde", vertelt Jans aan Editie NL.

Weinig dennenbomen

Hij sluit niet uit dat de rups inderdaad naar Nederland komt. "Dat is zeker mogelijk. Maar er zijn in Limburg, Brabant en Zeeland naar mijn weten weinig plekken waar het vol staat met dennenbomen. Dus wat dat betreft is Nederland wel veilig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore