Buiten werken

Werken in de buitenlucht: wat kun je doen om koel te blijven?

24 juni 2019 12:01 Aangepast: 24 juni 2019 15:44
Het is afzien voor dakdekkers. Beeld © Editie NL

Het is vandaag bloedheet en daar zal de komende dagen geen verandering in komen. Grote kans dat de airco's en ventilatoren in de meeste kantoren, ziekenhuizen en winkels al op volle toeren draaien. Maar wat als je bouwvakker bent, en je moet je werk in de brandende zon verzetten?

Wes Bos van dakdekkingsbedrijf Honing & Bos dakwerken weet hoe het is om in de hete zon te moeten werken. "Het is met dit weer eigenlijk haast niet te doen, maar ja, het werk gaat door. Het vergt alleen heel veel inspanningskracht", vertelt hij aan Editie NL.

Eerder opstaan

De dakdekkers doen er alles aan om de warmte zo veel mogelijk te vermijden. "We beginnen op dit soort dagen eerder met werken, tussen 6.00 en 7.00 uur. Maar we moeten ook rekening houden met de buurt. We kunnen zo vroeg in de ochtend niet te veel herrie maken, daar zijn de bewoners niet van gediend. Dus we ontkomen er niet aan om overdag te werken."

Ze nemen extra water mee. "We drinken veel en gooien een flinke dosis water over onszelf. En natuurlijk zoeken we zo veel mogelijk de schaduw op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broeierig warm: zo kom je de nacht door

Water op je pols

Er zijn nog meer trucs om het hoofd koel te houden, weet koelproductenexpert Rein Bokslag van Inuteq. Hij raadt aan om je lichaam vochtig te maken met water. "Aan je pols zitten veel aderen, waardoor die plek extra goed verkoelt."

Hoewel je misschien de neiging hebt zo min mogelijk kleding te dragen, is het volgens Rein een goed idee om voor een sjaal of bandana te kiezen. "Maak deze eerst nat en knoop 'm dan om. De sjaal absorbeert het water dat verdampt en houdt het vast. Hetzelfde effect kun je teweegbrengen met een petje of polsbandje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lekker genieten van de zon? Deze mensen snakken naar verkoeling

Koelvesten

Ook een koelvest kan volgens Rein wonderen doen. "In onze winkel hebben we twee soorten koelvesten: eentje die je zelf nat maakt en eentje waar coolpacks in gaan. Deze worden onder andere gebruikt door mensen in een mascottepak, bijvoorbeeld werknemers van Disneyland, en asbestverwijderaars."

Vooral de vesten met koelelementen werken goed, omdat die een vaste temperatuur hebben. "Het nadeel is wel dat ze zwaarder zijn, en je ze steeds opnieuw moet activeren. In de bouw is een koelvest met water makkelijker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van