Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Refurbish of Marktplaats?

Wat te doen met je oude apparaten? 'Je kan er geld mee verdienen'

24 juni 2019 11:11 Aangepast: 26 juni 2019 19:17

Oude telefoons, laptops of tablets. Zes op de tien Nederlanders hebben meerdere oude elektronische apparaten in huis, blijkt uit onderzoek van reBuy. En dat is zonde, zegt het bedrijf, dat dit soort oude apparaten opknapt en weer verkoopt. Maar waar haal je nou de meeste winst: als je het verkoopt aan zo'n refurbish-bedrijf of via Marktplaats?

Oude apparaten verdwijnen vaak in de kast bij de aanschaf van een nieuwer exemplaar. "Het is e-waste. Mensen weten niet wat het effect op het milieu is van al die apparaten. En ze weten niet dat je geld kan verdienen", zegt Sophie Heldens van reBuy.

Het bedrijf neemt telefoons, maar ook andere apparaten als e-readers, camera's en koptelefoons aan. "Het gaat eenvoudig, je stuurt het op en krijgt je geld terug." Heldens meent dan ook dat je een product beter aan een refurbish-bedrijf kan verkopen, dan dat je zelf via Marktplaats een koper zoekt. "Dan weet je wat je krijgt en het bedrijf verwijdert ook al je data."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sector komt met keurmerk voor refurbished iPhones

Laag bod

Techdeskundige Gonny van der Zwaag van iCulture denkt dat het verkopen van je oude apparaten aan een refurbish-bedrijf je niet per se altijd de meeste winst oplevert. "Wat je voor je oude product krijgt is soms heel erg laag. In sommige gevallen krijg je op Marktplaats meer."

Heldens geeft toe dat het bod soms inderdaad tegen kan vallen. "Dat komt dan vaak door een defect dat jij zelf niet ziet", legt ze uit. "Maar onze missie is het wegwerken van die berg e-waste."

Gemak

Van der Zwaag van iCulture vindt het verkopen van de opgeknapte apparaten wel positief. "Het is op zich een goede methode om producten langer te gebruiken. Je weet ook zeker dat er goed naar is gekeken en dat weet je niet als je iets van Marktplaats koopt. Refurbished speelt ook meer in op het gemak van mensen."

Maar er zijn volgens Van der Zwaag ook nadelen aan het kopen van zo'n product. "Het prijsvoordeel is niet altijd enorm. Soms is een refurbished iPad maar een paar tientjes goedkoper dan een gloednieuwe in de aanbieding."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore