Ga naar de inhoud
Kops

Nieuwe app helpt agenten gezichten te herkennen

Agenten in Limburg en Oost-Brabant krijgen een nieuwe app op hun smartphone: Kops. Hiermee kunnen ze leren makkelijker gezichten te onthouden. Dat komt van pas als ze een crimineel – of iemand anders die wordt gezocht – tegenkomen.

Politiemensen worden dagelijks met veel verschillende gezichten geconfronteerd. "Elke dag krijgen onze agenten een briefing met daarin foto's van gezichten van mensen die vermist worden, zijn weggelopen of gezochte criminelen zijn", vertelt Danny Timmermans van de politie Limburg aan Editie NL.

"We merken dat agenten die de straat opgaan het erg lastig vinden om deze gezichten te onthouden en herkennen, omdat ze deze alleen aan het begin van de dag zien."

Hulpmiddel

Kops moet een uitkomst bieden. Deze app is ontwikkeld door studenten van de Zuyd Hogeschool in Zuid-Limburg. Het traint agenten spelenderwijs in het herkennen van gezichten.

"Zij moeten gedurende de dag verschillende vragen beantwoorden, zoals: 'Wie van deze mensen is de gezochte crimineel van motorclub Satudarah?' Vervolgens moeten ze kiezen uit vier foto's. Of andersom: 'Wie is deze persoon?'", aldus Danny. De pilot start in september bij politie Maastricht, Eindhoven en Horst Peel en Maas. '

AI
Lees ook:
AI kan gemanipuleerde gezichten opsporen

Ingewikkelde klus

Dat het herkennen van gezichten geen makkelijk klusje is, bevestigt neurowetenschapper Tom van Bommel. "Dat komt doordat we ons – als we een vreemd gezicht zien – focussen op het gehele plaatje. Dit doen onze hersenen."

Hij gaat verder: "Hierdoor focus je je op de algemene zaken, zoals een grote neus of bruin haar. Maar dat zijn juist de zaken waar je een gezicht níét aan kunt herkennen, omdat zoveel mensen deze kenmerken hebben."

Let op de details

Als je iemands gezicht wil herkennen, moet je volgens hem juist letten op de details. "Dan kun je het – als je moet kiezen tussen meerdere personen – laten afhangen van de details. Als je weet dat iemand een bepaalde moedervlek heeft, of dat zijn rechteroor een stuk groter is dan de linker, kun je diegene veel beter herkennen."

Herhaling is volgens hem ook belangrijk. "Als je vreemden aan hun gezicht wil herkennen dien je heel vaak naar hun gezichten te kijken, en zoveel mogelijk details op te slaan. Probeer deze mensen in je hoofd te tekenen. Dan besef je dat er steeds meer details moeten bijkomen om er een geheel van te maken."

Hersentraining

De neurowetenschapper is enthousiast over het plan om met Kops aan de slag te gaan. "Dat is een ontzettend goed idee, want zo herhalen de agenten constant de foto van gezochte mensen. Op die manier blijven die veel beter hangen. Hersenen kun je je hele leven blijven verbeteren, dus trainen heeft zeker zin."

Doe de test!

Benieuwd hoe goed jij bent in het herkennen van gezichten? Test het hier.

Bekijk hier de video:

03:11