Ga naar de inhoud
Piekmoment

Behalve ochtend- of avondmens kun je ook 'dutter' of 'middagmens' zijn

De 'dutter' kakt 's middags na de lunch in Beeld © Getty Images

Voel jij je absoluut geen ochtendmens, maar hou je ook niet echt van de avond? Daar is niks geks aan. Nieuw onderzoek wijst uit dat er twee soorten mensen bestaan die pieken op andere momenten van de dag: de 'dutter' en zijn tegenhanger: het 'middagtype'.

Waar vaak gesproken wordt over ochtend- en avondmensen – zij die in de ochtend óf in de avond de meeste energie hebben – blijken dat niet de enige twee types te zijn.

Dutter vs. middagtype

Zo zijn er ook mensen die tussen 14.00 en 16.00 uur 's middags ontzettend inkakken: de dutters genoemd. Zij zijn zowel 's ochtends als 's avonds actief. De tegenhanger van de dutter is het middagtype. De naam zegt het al: deze categorie piekt in de middag, tussen 12.00 en 18.00 uur.

Beter
Lees ook:
Beter slapen door slaap-apps? 'Ze verstoren juist de nachtrust'

Online enquête

Dat zijn de bevindingen van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), het Brugmann Ziekenhuis en de Russian Academy of Sciences. Hiervoor werden ruim 1300 mensen via een online enquête gevraagd naar hun slaapgewoontes en vermoeidheidsniveau gedurende de dag. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Personality and Individual Differences.

De deelnemers kregen tijdens de enquête verschillende willekeurige tijdstippen te zien. Elke keer moesten zij aangeven hoe slaperig ze zich op deze momenten voelen. Uit de antwoorden konden de onderzoekers de vier verschillende types onderscheiden. 

Meer onderzoek nodig

"Interessant", vindt neuroloog Monique Vlak van het Haaglanden Medisch Centrum. Toch is er volgens haar meer onderzoek nodig. "Dit is slechts gebaseerd op een online vragenlijsten. Je weet niets over de medische achtergrond van de deelnemers."

Geen
Lees ook:
Geen ochtendmens? Geef je genen maar de schuld

Middagtypes

Het middagtype klinkt haar niet vreemd in de oren. "Dat zijn eigenlijk de mensen met het normaalste ritme: zij die het meest wakker zijn als er daglicht is. Zo werkt de biologische klok nu eenmaal. Ochtendmensen die direct na het ontwaken al fris en fruitig zijn, wijken meer af dan zulke middagtypes."

Dutters

Over de dutters is ze sceptisch. "Ik vraag me af hoe reëel dit type is. In het onderzoek is geen rekening gehouden met aangeleerd gedrag. Zo denken veel mensen bijvoorbeeld een avondtype te zijn, totdat ze gezond slaapgedrag – regelmatige bedtijden, geen licht in de avond, geen powernaps – aangeleerd krijgen. Daarna blijkt dat ze eigenlijk een veel normaler type zijn."

Nóg een soort

Volgens haar is er bovendien nog een soort: het non-24 uur type. "Deze mensen hebben totaal geen dag- of nachtritme. Hun ritme verschuift per dag twaalf minuten op. Maar dat is heel zeldzaam."