Vergunning te duur

Dierenambulance kan open dag niet meer betalen: 'Met pijn in ons hart'

20 juni 2019 17:06 Aangepast: 21 juni 2019 09:17
Beeld © ANP

Dierenambulance Amsterdam organiseert dit jaar geen open dag. Na een prijsstijging kan de dierenambulance de evenementenvergunning niet langer betalen.

"De leges van de gemeente zijn voor ons tweeënhalf keer zo duur geworden. Met pijn in ons hart kunnen we dit niet door laten gaan", zegt directeur Margje de Jong.

Voorheen betaalde de dierenambulance 250 euro voor een vergunning voor de jaarlijkse open dag, die dit jaar op 1 september plaats zou vinden. "Dat is nu, inclusief een vergunning om drank te mogen verkopen, 820 euro geworden", vertelt De Jong aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan vrijwilligers dierenambulances: 'Telefoon kan niet eens opgenomen worden'

Eigen terrein

Dat bedrag is voor de dierenambulance zo hoog dat de open dag niet door kan gaan. "Dit is niet meer te doen voor kleine organisaties zoals wij. Als je omrekent hoeveel donateurs een bijdrage doen en wat wij dan uitgeven voor een open dag, kunnen wij dat niet verantwoorden", vertelt De Jong aan Editie NL. "We vinden dat het bij onze dieren terecht moet komen."

Ook al vindt de open dag plaats op eigen terrein en komen er maar een paar honderd mensen, is zo'n vergunning nou eenmaal wel nodig. "Niet aanvragen is ook geen optie, wij nodigen namelijk altijd de politie uit omdat we daarmee samenwerken."

Donaties

De dierenambulance plaatste het nieuws op Facebook. Directeur De Jong is overweldigd door alle reacties die daarop binnenkomen. "Veel mensen zeggen ook dat ze het wel voor ons willen betalen. Maar het is toch zonde dat we die giften dan aan de gemeente moeten betalen. Wij zijn allereerst voor de dieren en vinden dat dat soort donaties daarnaartoe moeten gaan, en niet naar een open dag."

Wel vindt De Jong het ontzettend jammer dat de open dagen door de hogere leges tot het verleden behoren. "Ik hoop dat we tot een oplossing komen, het wordt namelijk ook al in de politiek aangekaart. Maar op dit moment heb ik die niet concreet."

Gemeente denkt mee

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten dat de leges voor evenementenvergunningen zijn verhoogd om deze meer kostendekkend te maken. De zorgen hierover zijn bekend. "In het bijzonder als het gaat om kleine of buurtgerichte evenementen. Daarom wil burgemeester Halsema de Algemene Plaatselijke Verordening zo wijzigen dat evenementen tot 250 bezoekers kunnen volstaan met een meldplicht", luidt een reactie. Die grens ligt nu op 100 bezoekers.

Deze wijziging moet eerst worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat gebeurt naar verwachting pas aan het einde van dit jaar. Te laat dus voor de open dag. De gemeente heeft daarom bij de dierenambulance aangegeven mee te willen denken over een oplossing. Daar is later deze week weer contact over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`