'Spreek een uniform aan'

Leer je kind wat te doen als je elkaar kwijt raakt: 'Zo voorkom je paniek'

20 juni 2019 12:21 Aangepast: 20 juni 2019 13:15
Drukte op het strand tijdens een zomerse dag. Beeld © ANP

Een leuk dagje uit kan een vervelende wending krijgen als ouders en kinderen elkaar kwijtraken. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat ouders en kinderen niet goed weten wat ze moeten doen als dat gebeurt. Hoe zorg je dat je voorbereid bent op dit soort stressvolle situaties?

Soms is het niet te voorkomen. Even afgeleid en in de drukte is je kind verdwenen. Dat kan voor flinke paniek zorgen. Het Rode Kruis waarschuwt nu dat je daar van te voren al op voorbereid moet zijn.

"Het is belangrijk om van te voren, of op het moment dat je bijvoorbeeld bij het pretpark aankomt, goede afspraken te maken", vertelt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. Ze heeft daar een aantal tips voor. "Spreek een plek af waar je elkaar weer treft als je elkaar kwijtraakt, zoals de laatste attractie of de ingang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zon, zee en kind kwijt

Telefoonnummer

Ook is het belangrijk dat iemand die je kind vindt, direct contact kan opnemen. "Het is goed als kinderen hun voor- en achternaam weten. Nog beter is om ook een telefoonnummer uit hun hoofd te kunnen." Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud het telefoonnummer van ouders niet uit het hoofd kent.

Sommige kinderen kunnen het nog niet onthouden omdat ze te jong zijn. "Zorg dan dat ze een armbandje, kettinkje of iets anders waar het telefoonnummer opstaat, bij zich hebben", adviseert Van der Gaag. "Ook is het belangrijk dat ze weten dat ze iemand in uniform, een medewerker dus, moeten aanspreken."

Paniek

Kinderen die kwijt zijn, kunnen met deze tips vaak weer snel teruggevonden worden. Toch zal het voor het kind een angstig moment zijn, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. "Het kind raakt in paniek. Als kind zijnde kun je niet overzien dat je ouders 'eventjes' kwijt zijn", legt hij uit.

Als dat vaak gebeurt, kan het zelfs invloed hebben op de ontwikkeling. "Het vertrouwen neemt dan af bij kinderen. Ze gaan dan heel erg plakkerig worden, of juist een extreme vorm van zelfstandigheid aannemen." De psycholoog benadrukt dat dit wel pas invloed heeft als het heel vaak gebeurt, of de ouders heel lang weg zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`