Stewardess tegen plafond

Turbulentie soms levensgevaarlijk, maar luchtvaart wapent zich steeds beter

19 juni 2019 17:15
Beeld © iStock

Het is een nachtmerrie voor veel mensen die in het vliegtuig stappen. De turbulentie op een vlucht van Kosovo naar Zwitserland deze week was zo heftig dat een stewardess tegen het plafond klapte. Toch doet de luchtvaart veel om vliegtuigen zo goed mogelijk tegen turbulentie uit te rusten.

Heftige beelden gemaakt door passagier Mirjeta Basha laten zien hoe het vliegtuig van Bulgaarse maatschappij ALK Airlines hevig schudt door de turbulentie. Een stewardess die door het gangpad loopt met een trolly vol bekertjes vliegt daardoor tegen het plafond. De bekertjes vliegen alle kanten op.

Een woordvoerder van ALK Airlines laat aan ABC News weten dat tien mensen lichtgewond zijn geraakt bij het incident. Met de stewardess zou het goed gaan.

Bekijk de video van het incident

Onnodig bangmaken

We schrikken van dit soort beelden, maar toch hoeven we niet bang te zijn voor turbulentie, zegt Lucas van Gerwen van Stichting VALK. Deze stichting helpt mensen met vliegangst. 

"Vliegtuigen zijn erop uitgerust. Zolang je je riem om hebt is het niet gevaarlijk, hoe heftig het ook is", zegt Van Gerwen. Wat de stewardess hier overkwam, is volgens hem een extreem incident.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Purser Imke weet hoe heftig turbulentie kan zijn: 'Toch is het niets om bang voor te zijn'

Weersvoorspellingen

Toch komt het grootste aantal gewonden in de luchtvaart volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert nog steeds door turbulentie. "We zijn daarom constant aan het kijken hoe we met turbulentie om kunnen gaan", vertelt hij aan Editie NL.

Melkert: "We onderzoeken hoe we het beter kunnen zien aankomen, bijvoorbeeld door betere weersvoorspellingen." Door tijdige waarschuwingen doen mensen hun riem om en dat kan een hoop ellende voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwaargewonden door turbulentie: Transaviapiloot zag onweersbui te laat

Vliegtuigen worden dan ook steeds beter tegen turbulentie uitgerust. "We zijn bezig met een Lidar Laser. Dat is een laser die vooruit schiet en kijkt naar de bewegingen van de lucht, zodat je weet of je turbulentie kunt verwachten. Je kunt daar dan actief op sturen", legt Melkert uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`