Zweven boven het water

Weg met saaie sporten, windfoilen moet Olympische Spelen weer spannend maken

19 juni 2019 14:52 Aangepast: 19 juni 2019 18:37
Surfer Dorian van Rijsselberghe met zijn foilboard Beeld © Editie NL

Grote kans dat je nog nooit van windfoilen hebt gehoord, maar als het aan olympisch windsurfer Dorian van Rijsselberghe ligt, komt daar heel snel verandering in. Sterker nog, hij ziet deze nieuwe versie van windsurfen het liefst terug op de Olympische Spelen van 2024. Daar mogen volgens hem best wat 'saaie en traditionele' olympische sporten voor wijken.

Windfoilen: je glijdt niet over het water maar je zweeft 50 centimeter boven het water op je windsurfplank. Volgens de kenners als olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe gaat je foilboard 'heel snel' over het water doordat er maar een klein onderdeel (de vleugelconstructie, oftewel de windfoil) in het water komt.

Brandbrief

Doordat je met deze vorm van windsurfen sneller gaat en eenvoudiger sprongen kan maken, zou deze sport de jeugd veel meer aanspreken dan het traditionele windsurfen op zogenoemde RS:X-planken, dat nu nog een olympische sport is. In een brandbrief aan de internationale zeilfederatie World Sailing uitte Van Rijsselberghe laatst zijn ongenoegen dat je de jongere generatie bepaald niet inspireert als je alles laat zoals het is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Windsurfen blijft olympisch in 2024

"Wij zien dat de traditionele sporten een beetje vergrijzen, maar met foilboarden willen wij hierin verandering brengen", zegt Bart Salemans, manager van Van Rijsselberghe.

Contacten en geld

Maar hoe groot is de kans dat deze extremere vorm van windsurfen daadwerkelijk een olympische sport wordt? "Zo goed als onmogelijk", zegt sporthistoricus Jurryt van de Vooren. "De sporten die meedoen aan de Olympische Spelen 2024 zijn al bepaald. Van Rijsselberghe moet heel veel invloedrijke mensen kennen én heel veel geld hebben om dit mogelijk te maken."

Eén van de mogelijkheden om een sport op de Olympische Spelen te krijgen is volgens Van de Vooren door het via het organiserende land, in dit geval: Frankrijk, te spelen. "Als dat land er op regionaal of lokaal niveau binding mee heeft, kan het op die manier alsnog worden toegevoegd", zegt Van de Vooren.

Gastland Frankrijk

Volgens Salemans is windfoilen niet zozeer een nieuwe sport maar een toevoeging op een bestaande sport. Bovendien is watersport zoals windsurfen maar ook windfoilen erg populair in gastland Frankrijk, dus de kans dat hun boodschap in Frankrijk wel aankomt, achten Salemans en Van de Vooren groot.

Sporthistoricus Van de Vooren denkt dat het bovendien zou helpen als er een gemeenschap om windfoilen wordt gecreëerd. "Laat zien dat het meerdere continenten wordt beoefend, dat er een bond is met leden, dat de sport veel bezoekers trekt. Maar ook: zorg dat je inspeelt op maatschappelijk niveau. Dat hier een gemeenschap omheen zit die bezig houdt met duurzaamheid en schonere oceanen bijvoorbeeld."

`