Ramen dicht

Monique vindt eikenprocessierupsen in badkamer

19 juni 2019 11:51
Beeld © ANP

Op sommige plekken worden ze er helemaal gek van: de eikenprocessierups. Dankzij het warme weer maakt het beestje een opmars en dat zorgt voor veel overlast. Monique uit het Brabantse Uden vond de harige beestjes zelfs in haar badkamer. "Ik stond helemaal te griezelen."

Monique liep afgelopen maandag haar badkamer in en trof daar een stuk of 25 van de rupsen aan. "Zo vies!"

"Hier op de Bronkhorstsingel staan verschillende eikenbomen waar nesten in zitten. Waarschijnlijk zijn die beestjes door het noodweer van de afgelopen tijd door het open raam naar binnen gewaaid", vertelt ze aan Omroep Brabant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezin ontvlucht huis voor processierups: 'Mijn zoontje schreeuwde het uit van pijn'

Aan de wandel

Dat de rupsen binnenshuis komen is volgens bioloog Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups niet gebruikelijk, maar het kan wel degelijk. "Als het bijvoorbeeld heeft gewaaid, vallen ze uit de boom. Dan gaan ze aan de wandel en kunnen ze je huis opklimmen", vertelt hij aan Editie NL.

Als er dan een raam openstaat, kunnen ze daardoor naar binnen komen. Daarom adviseert de bioloog ramen goed gesloten te houden. "Als ze volop om je huis zitten, is dat sowieso verstandig", zegt Van Vliet. "Dan kunnen namelijk ook de brandharen niet naar binnen waaien."

Bestrijding

Monique heeft direct contact opgenomen met de verhuurder, die een ongediertebestrijder regelde. Ze is niet de enige die de beestjes laat weghalen. Bestrijdingsdiensten kunnen de grote vraag bijna niet aan. 

Het is volgens Van Vliet wel verstandig om ze direct uit je huis te laten verwijderen. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor een allergische reactie zorgen. Contact daarmee leidt tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door de eikenprocessierups te doden, zien we deze vlinders minder

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore