Ga naar de inhoud
Nieuw systeem van Tesla

Filmpjes kijken in de auto: is dat veilig?

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Netflixen, YouTuben en gamen in de auto. Als het aan Tesla ligt wordt dit binnenkort allemaal mogelijk. Dat maakte Elon Musk vrijdag bekend op een gamebeurs. Maar brengt dat de verkeersveiligheid niet in gevaar?

Tesla wil het mogelijk maken om in de auto via een touchscreen YouTube-filmpjes te kijken en games te spelen, aldus topman Elon Musk. Het bedrijf laat weten dat het alleen werkt als de auto stilstaat, en verbonden is met wifi.

Autonome auto

Autojournalist Werner Budding vermoedt dat het alles te maken heeft met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. "Elon Musk bouwt momenteel aan een autonome auto, waarbij alles uiteindelijk op de automatische piloot gaat", vertelt hij aan Editie NL.

"Als dat zover is, wil je natuurlijk ook iets te doen hebben in de auto. Deze vorm van entertainment biedt dan een uitkomst. In sommige designerauto's is het ook al mogelijk om je social media te checken", aldus Werner.

Tesla
Lees ook:
Tesla gaat YouTube toevoegen aan touchscreen in auto

Wetgeving

Filmpjes kijken in de auto is natuurlijk nu ook al mogelijk – maar dan via de telefoon. "Daar is nog geen regel- en wetgeving voor", vertelt verkeersjurist Bert Kabel aan Editie NL. "Wel is het strafbaar om je scherm aan te raken of gevaarlijk rijgedrag te vertonen. Dus als je bijvoorbeeld een filmpje kijkt en daardoor een gevaarlijke situatie creëert op de weg, ben je wel strafbaar bezig."

Gevaar

Autojournalist Werner Budding benadrukt echter hoe gevaarlijk het is om je telefoon te checken als je zelf rijdt. "Je hoeft maar iéts voorbij te zien komen wat je emotioneert en je stuurt - misschien wel onbewust - meteen een appje. Een ongeluk kan al in een fractie van een seconde zitten. Dat maakt het natuurlijk erg gevaarlijk om op je telefoon te zitten."

Bekijk hier de video:

02:41
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl