Geduld

Een lange rij voor de achtbaan vervelend? '20 minuten wachten is juist goed'

14 juni 2019 13:54 Aangepast: 14 juni 2019 18:42
Een lange wachtrij in Duinrell. Beeld © ANP

In het Amerikaanse Universal Orlando Resort stonden mensen gisteren acht uur in de rij om in de nieuwe Harry Potter-attractie te kunnen. Een ritje in de magische wereld duurt 3 minuten. Hoe proberen pretparken in Nederland ervoor te zorgen dat jij lekker door kunt lopen?

"Acht uur in de rij staan? Dat gebeurt hier in Nederland echt niet", zegt Pieter Cornelis, pretparkdeskundige bij de Fontys Hogescholen, tegen Editie NL. "Dit soort wachttijden zie je alleen in Orlando, bij Disney en in Japan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vanaf hier staat u nog 8 uur in de rij': nieuwe attractie in Harry Potter-park

Ondanks dat je soms misschien het gevoel hebt dat je uren in de rij staat, is het verschil met Orlando inderdaad groot. Bij Walibi Holland sta je voor de populairste attracties op een gemiddelde dag zo'n 45 minuten in de rij. In Toverland is dit 30 minuten en in Duinrell een kwartier.

De wachtrij als onderdeel van de attractie

"Als de Efteling een nieuwe attractie heeft, kan het zijn dat je op de eerste dagen 3 uur moet wachten, maar daar houdt het wel op." Mooi weer zorgt er natuurlijk ook voor dat je langer in de rij staat. "Op een goede zomerdag duurt het iets langer en bij waterattracties is het dan altijd drukker."

En dat is maar goed ook, want volgens Cornelis zouden Nederlanders ook nooit acht uur wachten. "Bij ons proberen ze daarom mensen in de rij al te vermaken. De wachtrij wordt onderdeel van de attractie, doordat er bijvoorbeeld een verhaal wordt verteld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roken in wachtrij bij attractieparken voortaan verboden

Spanning opbouwen

Cornelis heeft onderzoek gedaan naar wachttijden. "Het is prima als we een kwartier tot twintig minuten moeten wachten. Dat zorgt er juist voor dat de spanning zich opbouwt", legt hij uit. "Maar na die tijd neemt de beleving af."

Hoe lang het duurt voordat de spanning weg is, ligt aan de attractie. "Als je kunt zien waar je op wacht, bijvoorbeeld een achtbaan die steeds langssjeest, dan is dat altijd beter dan wachten voor een gebouw waarvan je niet weet wat er binnen gebeurt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore