Gedesoriënteerd

Duizenden duiven uit Zuid-Holland vermist door Franse storm

13 juni 2019 18:04
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Ruim 2000 Zuid-Hollandse duiven die afgelopen zondag werden gelost in het Franse Vierzon zijn vermist. De dieren kwamen onderweg naar huis in aanraking met slechte weersomstandigheden, laat Maurice van der Kruk van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie weten aan Editie NL.

Zo'n 10.000 duiven van Zuid-Hollandse postduivenhouders werden zondag opgelaten. Dat vertrek was in verband met slecht weer in Frankrijk al een dag uitgesteld. "De verwachting was dat een mooie vlucht zou ontstaan", zegt Van der Kruk.

Oriëntatievermogen

De duiven zouden dezelfde dag weer aan moeten komen in Nederland, maar een storingsgebied gooide roet in het eten. Slechts 2215 duiven waren daardoor op zondag weer thuis.

"Ze zijn in aanraking gekomen met slechte weersomstandigheden. Duiven kunnen heel goed tegen regenbuien en wind, maar soms zijn er storingen die het oriëntatievermogen beïnvloeden", legt Van der Kruk uit. "Die hadden we van te voren niet kunnen voorzien. Dan hadden we ze ook niet gelost, daar zijn ook protocollen voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schatrijke Chinezen storten zich op 'onze' postduiven en drijven de prijs op

Spierpijn van het vliegen

Ook duivenhouder Ben de Keijzer van de Roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs zat zondag op zijn duiven te wachten, maar twee van de vier kwamen die dag niet aan. "Je verwacht een mooie vlucht, maar het was niet zoals verwacht. Het is heel vervelend, want je zit toch te wachten op je diertjes", vertelt hij.

Zijn andere twee duiven kwamen een dag later toch nog thuis. "Ze moeten echt op krachten komen. Ze hebben spierpijn van het vele vliegen en zijn gedesoriënteerd."

Ongebruikelijk

Zo druppelden de duiven de afgelopen dagen binnen, maar niet allemaal. "Er zijn er nog steeds 2000 onderweg. Dat is niet gebruikelijk." Volgens Van der Kruk zouden de meeste duiven de ruim 500 kilometer lange tocht normaal gesproken gewoon binnen een dag kunnen afleggen. "Maar de weersomstandigheden waren nu ook uitzonderlijk."

De verwachting is dat niet alle vertraagde duiven nog thuiskomen. "Er blijven zeker nog duiven vermist. We weten niet welke windrichting ze opgegaan zijn. De duiven kunnen verzwakken en ten prooi vallen van roofvogels of katten. Of misschien komen ze wel bij Franse liefhebbers terecht", aldus Van der Kruk.

Snelste duif

Toch waren er afgelopen weekend ook vluchten die wel goed gingen. Bij de gebroeders Kamerhuis uit Overijssel was het feest. Hun duif Caballero werd afgelopen zaterdag gelost en vloog met een gemiddelde van ruim 143 kilometer per uur vanuit Frankrijk naar huis.

Daarmee brak de duif het Nederlandse snelheidsrecord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore