Lege zwanennesten

Diefstal babyzwanen blijft mysterie: nemen bendes de pulletjes mee?

12 juni 2019 16:35 Aangepast: 12 juni 2019 18:42
Beeld © iStock

Zwanennesten in Lelystad worden de afgelopen weken massaal leeggeroofd. Bewoners houden 's nachts een oogje in het zeil, maar toch worden er nog steeds regelmatig lege nesten aangetroffen. De geruchten gaan dat er bendes achter de roof zitten.

Het stelen van de pulletjes is strafbaar, want zwanen zijn een beschermde diersoort. Naar schatting zijn er de afgelopen drie weken al zo'n 180 babyzwanen verdwenen. Ook zijn er eieren uit de nesten gehaald.

De politie zegt de signalen serieus te nemen. "Maar we hebben nog geen officiële aangifte ontvangen. We houden overal rekening mee en houden onze oren en ogen extra open." De bewoners doen dat ook, zo is er zelfs een burgerwacht die 's nachts surveilleert.

Bendes

Stichting Dierennoodhulp Flevoland denkt wel al te weten wie of wat de dieren uit de nesten haalt. De stichting vermoedt dat het gaat om bendes. "Er worden verschillende auto's gesignaleerd die foto's maken van de nesten en de volgende dag zijn de pulletjes weg", vertelt woordvoerder Susan van de Waal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stop diefstal van babyzwanen in Lelystad: dierennoodhulp wil 's nachts surveillance

"Wij vermoeden dat het gaat om een georganiseerde bende die dit doet om ze door te verkopen aan het buitenland. Daar is het een delicatesse", vervolgt Van de Waal. "Ik denk niet dat het gaat om 'gewone' mensen die kwaad willen doen. Dan zou iemand thuis zeker twee groene containers vol met eieren en babyzwanen moeten hebben."

Niet zo makkelijk

Niet iedereen lijkt zo overtuigd van het idee dat er een bende achter zit. "Ik betwijfel of daar sprake van is. Het is voor bendes wel heel veel werk. Eerst moet je het nest leeghalen of een babyzwaan vangen. Dat valt op en gaat niet zo makkelijk", zegt boswachter Arjan Postma. En het houdt niet op bij het vangen. "Je moet ze grootbrengen en ze kunnen bijvoorbeeld niet alles eten."

Bij de Dierenbescherming zijn ze ook niet bekend met eventuele bendes en handel. "Ik heb ook nog nooit gehoord dat het een delicatesse zou zijn. Als dat zo zou zijn, dan zouden we dit ieder jaar wel moeten zien", zegt woordvoerder Carmen Silos. "Je hoort natuurlijk wel eens dat zwanen worden geslacht voor het vlees, maar ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat het om zoveel zwanen gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onthoofde babyzwaan gevonden: waarschijnlijk mensenwerk

Snoek

Maar wat kan het dan wél zijn? "Van alles", zegt de boswachter. "Een zwanendrifter of iemand die uit is op een haatcampagne en denkt: 'ik wil alle zwanen dood'. Het kan ook zijn dat iemand denkt dat er misschien wel geld in zit en ze nu spaart om te kijken wat het oplevert."

Er zijn ook verhalen dat er een snoek achter zou zitten, maar dat lijkt de boswachter onwaarschijnlijk. "Een snoek eet de jongen van een zwaan, maar hier zijn ook eieren verdwenen en dat duidt op menselijke activiteiten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore