Ga naar de inhoud
Eindexamens

Geslaagd! Wat voor cadeau moet je nu geven?

Beeld © ANP

Het is nagelbijten voor de ruim 200.000 middelbare scholieren die vandaag horen of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. De gelukkigen kunnen straks de vlag uithangen. En dan rijst ook de vraag: wat voor cadeau geef je aan een geslaagde?

Het hangt volgens etiquette-deskundige Yvonne van der Kroft van meerdere factoren af: of iemand een feestje geeft bijvoorbeeld, en hoe de verhouding is. "Voor je buurmeisje is een leuke attentie, zoals een kaart, genoeg. Maar voor de dochter van een beste vriendin koop je een persoonlijker cadeau."

Op een feestje kun je natuurlijk niet met lege handen aankomen. "Maar ook als iemand er niets aan doet, is het aardig om een kaartje of felicitatie te sturen."

Kan
Lees ook:
Kan de schooltas vandaag aan de vlaggenstok?

Geen geld of drank

Geld zou Yvonne niet zo snel geven. "Als het je eigen kind is, snap ik dat je een envelop met een leuk bedrag geeft. Maar om nou tien euro in een envelop te stoppen... Dat is niet zo leuk. Geef dan een cadeaubon. Dan heb je erover nagedacht." Ook een no-go: een fles drank. "Je kan best een fles champagne opentrekken om het te vieren, maar het is geen goed cadeau."

Het kan soms moeilijk zijn om je in te leven in tieners die net geslaagd zijn, maar volgens Yvonne is een persoonlijk cadeau altijd de beste keuze. "Het gaat om de attentie en niet om de grootte van het cadeau. Een heliumballon met geslaagd erop, of een kaart met een roos, zijn ook leuk. Of een bioscoopbon met een leuk tekstje als 'ga maar genieten van een vrij weekend'."

Gevoel

Voor ouders die een geslaagd kind hebben, ligt het weer anders. Sommigen pakken daarbij flink uit: van reisjes tot laptops. Maar er is geen etiquette voor. "Het zijn gevoelsdingen", zegt Yvonne. "Het ligt ook aan je eigen budget. Maar ik begrijp dat je je kind extra wil belonen als het examen met veel moeite gehaald is."

Het belangrijkste is daarbij de aandacht die eraan besteed is en niet het bedrag van het cadeau. "Een kind weet ook wel of z'n ouders budget hebben. Het gevoel dat je iemand geeft als je überhaupt iets speciaals doet, heeft meer waarde dan het bedrag."

Weer
Lees ook:
Weer examens gestolen bij PostNL, leerlingen moeten herkansen

Overdreven cadeaus

Wat je echt niet mag doen, is het cadeau van de ouders overtreffen. Hoe goed je dat ook bedoelt. "Dat is echt helemaal niet leuk", meent Yvonne. "Als je ergens wordt uitgenodigd, neem je een passend cadeautje mee. Overdreven cadeaus zijn een no-go."

Het gaat uiteindelijk allemaal om het feestje en het vieren van de behaalde mijlpaal. "Nogmaals, dat hoef je niet altijd in geld uit te drukken."