Teddy Bear Hospital

Met je knuffel naar het ziekenhuis: 'berendokter' moet kind van angst afhelpen

12 juni 2019 15:36 Aangepast: 12 juni 2019 18:42
Beeld © EditieNL

Ze kunnen verband, een pil en zelfs een prik krijgen: de hele week zijn kinderen en hun knuffels welkom bij het Teddy Bear Hospital in het Amsterdam UMC. Het doel? Kinderen laten wennen aan het ziekenhuis.

Het is niet zo gek dat kinderen bang zijn voor de dokter. "Angst komt voort uit het onbekende. Kinderen weten niet wat er gaat gebeuren als ze naar de dokter gaan en daar zijn ze bang voor", zegt orthopedagoog Anne-Minke Mulder tegen Editie NL.

Spelenderwijs kennismaken

Dat is dan ook het doel van de het speciale ziekenhuis: die angst wegnemen. Via hun knuffeldieren maken kinderen spelenderwijs kennis met de dokter. In het Teddy Bear Hospital werken studenten geneeskunde.

"Stel kinderen zijn bang, dan is dit een mooie manier om ze kennis te laten maken met de witte jassen en hoe alles werkt in het ziekenhuis", vertelt 'berendokter' Kevin Fransen. "Niet alle kinderen zijn bang, maar het is sowieso voor alle kinderen leuk om te zien." 

Geruststellen

En de kinderen die wel bang zijn, kunnen inderdaad goed geholpen worden door een bezoek van hun knuffels aan het ziekenhuis, beaamt ook Mulder.

"Voor sommige kinderen is het voldoende om ze gerust te stellen door alleen te vertellen wat er gaat gebeuren bij een bezoekje aan de dokter, maar anderen hebben echt een ervaring nodig om het onbekende niet als een gevaar te zien."

Kind geruststellen

Ouders kunnen zelf ook veel doen om dat bezoekje aan de dokter minder spannend te maken. "Als je kind heel angstig is, is het belangrijk om de angst niet te ontkennen. Maar ga ook niet mee in die angst", zegt Mulder. "Stel het kind gerust en vertel dat alles goed komt."

Maar in sommige gevallen kan zelfs de berendokter een kind niet helpen. "Op het moment dat de angst niet overgaat of erger wordt en zorgwekkende vormen aanneemt, is het verstandig om hulp te gaan zoeken bij bijvoorbeeld een coach of een kinderpsycholoog", adviseert de pedagoog.

Omgang met kinderen

Het Teddy Bear Hospital is niet alleen gunstig voor kinderen zelf. De studenten geneeskunde kunnen zo ook wennen aan de omgang met jongere patiëntjes. "Met kinderen moet je heel anders communiceren dan met volwassenen. Dat leer je niet uit een boek, dat moet je oefenen", vertelt Kevin.

Ze krijgen achteraf veel positieve reacties, ook van doktoren. "We horen dat kinderen echt veranderen nadat ze bij de berendokter zijn geweest en veel relaxter zijn bij de echte dokter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore