Omstreden kunst

Kunst op z'n hondjes: IJmuidenaren willen af van 'sekskunstwerk'

11 juni 2019 17:08 Aangepast: 12 juni 2019 08:49
Het omstreden beeld Domestikator Beeld © EditieNL

Een nieuw beeld aan de kust van IJmuiden houdt de gemoederen flink bezig. Het kunstwerk Domestikator van Joep van Lieshout lijkt op de sekspositie 'doggy style' en is veel IJmuidenaren een doorn in het oog.

Het beeld gaat volgens de maker over de relatie tussen mens en natuur. Het gaat ook over domesticatie: de mogelijkheid die wij als mens hebben om de wereld en de natuur naar onze hand te zetten. Maar in IJmuiden kijken ze er anders tegenaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Knalrood kruispunt Opheusden 'opgeleukt' met remsporen en piemeltekening

"Man neemt hond, dat zien de meeste mensen", meent Sander Scholts van politieke partij Forza IJmond. De lokale partij wil dat het beeld zo snel mogelijk verdwijnt en heeft zelfs raadsvragen gesteld. "Dit moet een uithangbord zijn, maar dat betwijfel ik echt sterk. Het merendeel van de reacties is negatief."

Kabouter Buttplug

De Domestikator is niet het enige omstreden kunstwerk in Nederland. Zo staat in Rotterdam staat al meer dan tien jaar het beeld SantaClaus van Paul McCarthy.

Het beeld wordt in de volksmond Kabouter Buttplug genoemd, omdat het volgens veel mensen een seksuele connotatie heeft. En een kunstwerk op een rotonde in Hardenberg lijkt volgens mensen op een hondendrol.

In Rotterdam staat dit omstreden beeld In Rotterdam staat dit omstreden beeld

Elite

Ook in de kunstwereld kunnen sommige mensen de kritiek wel begrijpen. Kunstenares Iris Frederix denkt dat het kan helpen als de bevolking meer inspraak krijgt in wat er geplaatst wordt. De kenners weten volgens haar namelijk ook niet alles. "Kunst is niet alleen voor de elite. Gewone mensen moeten het ook mooi vinden."

Maar ze vindt niet dat mensen die er geen verstand van hebben alles maar moeten bepalen. "Kundige mensen kunnen bijvoorbeeld een selectie maken waar dan uit gekozen wordt."

Gesprek aangaan

Kunstenaar Joep van Lieshout laat via zijn atelier in een schriftelijke reactie weten: "Ik ben blij dat de bezoekers de kans krijgen om dit werk te ervaren en heb er vertrouwen in dat de discussie gevoerd kan blijven worden over hoe de mens grip probeert te krijgen op de wereld en de complexiteit hiervan."

Een woordvoerder van FabCityNature, de naam waaronder dit soort pop-up initiatieven worden gerealiseerd om 'de potentie van het gebied te ontdekken', laat weten: "We begrijpen dat deze werken discussie oproepen. Hoewel we wel enige discussie hadden verwacht, hebben we onderschat dat de reacties zo hevig zouden zijn. Daarom gaan we in de komende tijd hierover het gesprek aan met omwonenden en andere belangstellenden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore