Betje 286

Melkveehouder Matthijs verpakt melk per koe: 'Ze smaken allemaal anders'

11 juni 2019 14:41 Aangepast: 11 juni 2019 14:48
Matthijs Baan verpakt melk per koe Beeld © Nina Slagmolen

De melk van Anneke 27, Betje 286 of Geertje 78 is sinds deze week los verpakt te verkrijgen. Melkveehouder Matthijs Baan uit Molenaarsgraaf in Zuid-Holland heeft daarmee een primeur. Normaal gesproken wordt de melk van verschillende koeien namelijk samengevoegd.

"We verpakken de melk van de koeien apart. Op de fles staat de naam van de koe", vertelt Matthijs. Meestal gaat de melk naar de fabriek, waar alles door elkaar gaat. "Daardoor weet je niet welke melk van welke koe komt. Dat is nu dus wel zo."

Dat heeft zo zijn voordelen, vertelt de melkveehouder. "Het is veel verser, omdat het niet na ruim drie dagen pas verwerkt is", aldus Matthijs. "Nu wordt het tien minuten nadat het uit de uier komt al verwerkt. Het wordt nog warm gepasteuriseerd. Wat we vandaag maken, kan vanavond al in de supermarkt liggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot raadsel: Belgische melkkoe vervuilt minder dan Nederlandse

Smaak

Ook qua smaak is er een meerwaarde. "Ze smaken allemaal anders. De een is wat romiger, de ander weer wat frisser." Op het label van een fles 'ElkeMelk', zoals de melk gedoopt is, staat daarom niet alleen de naam van de koe maar ook een smaakindicatie.

De verschillen in smaak hebben vooral te maken met wanneer een koe gekalfd heeft. "Als een koe net een kalfje heeft gehad, geeft ze veel melk en is de melk dunner. Naar verloop van tijd wordt de melk steeds dikker en voller, met een zwaardere smaak."

'Onmogelijk'

Supermarkt Albert Heijn verkoopt Matthijs' melk sinds deze week. Voor hem is dat nog een beetje onwerkelijk. "Het is heel bijzonder. Het eerste halfjaar zei iedereen: het is onmogelijk. En nu staat het in heel Nederland in de schappen."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore