Van Kent naar Castricum

Engelse vriendengroep die bal in zee schopte na zes jaar gevonden

11 juni 2019 11:29 Aangepast: 11 juni 2019 11:43
Beeld © Menno Twisk

Het was zes jaar lang een mysterie: de voetbal die aanspoelde bij Castricum en in de collectie van het Strandvondstenmuseum terecht kwam. Jaren later is de Engelse vriendengroep die de bal in zee trapte eindelijk getraceerd.

Menno Twisk kreeg de voetbal zes jaar geleden in handen toen zijn zwager hem uit het water viste. Op de gele voetbal staan meerdere namen en een adres in Herne Bay in het Engelse Kent.

De voetbal belandde in de collectie van het museum van Menno, waar allerlei voorwerpen liggen die aan de kust zijn gevonden. Het is volgens hem niet gek dat een bal zo'n afstand aflegt. "Als de wind goed staat, kan het hard gaan en rolt hij zo over het water", zegt hij tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oudste flessenpost ter wereld gevonden op strand in Australië

Op een brief die hij naar het adres stuurde, kwam nooit een reactie. Om de eigenaren van de bal toch te achterhalen, vroeg hij aan alle Engelse toeristen of ze misschien uit Herne Bay kwamen.

Op onderzoek gaan

Dat was jarenlang zonder resultaat. "Tot er een tijdje geleden bezoekers uit Engeland waren waarvan er iemand uit Herne Bay kwam. Ze beloofden op onderzoek te gaan."

Zo ging het balletje rollen. Er werd een oproep op een Engelse Facebookpagina geplaatst en nog geen uur later had een van de mannen gereageerd. "Ja, dat zijn wij!" schrijft Matty Hewett onder het bericht. "We hadden een wedstrijd gewonnen en om het te vieren hebben we de bal gesigneerd en in zee geschopt."

Potje voetbal

Twisk heeft zelf nog geen contact met de mannen gehad. "In een videoboodschap heb ik ze wel uitgenodigd om hier te komen voor een potje voetbal", vertelt de museumeigenaar. Hij is ook van plan ze nog een bericht te sturen.

Het nieuws is ondertussen ook in Engeland opgepikt. Zo schreef de Britse krant Metro ook een artikel over de bal in het Castricumse museum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore